Læs også

Vildt vejr

Sådan tager du bedre billeder af dine kæledyr

Hurtige bevægelser og uforudsigelige motiver gør det svært at få gode billeder af kæledyr, men her får du nogle gode råd med på vejen.

Når man har kæledyr er der altid gode motiver lige ved hånden. Det er dog ikke helt nemt at få flotte fotos af fx hunde og katte. Men med følgende råd er du kommet et godt stykke længere mod at få pletskud i kassen.

Det er en god idé at få en person, som dyret er fortroligt med, til at hjælpe med optagelsen. Så kan du koncentrere dig om at tage billederne, mens vedkommende sørger for at dyret brillerer i sin rolle som fotomodel.

For at forstyrre mindst muligt - og for ikke selv at blive forstyrret - kan du med fordel anvende et teleobjektiv til optagelserne.

Lyset er afgørende for at få gode billeder, og en meget mørk eller meget lys pels er en udfordring for lysmåleren. Skinner solen på dyret, risikerer man meget nemt at store dele af pelsen brænder ud til helt hvid, mens mørk pels i skygge bliver kulsort. Derfor er det en rigtig god idé at finde et område med skygge eller at skyde på en dag med skyer. Det bløde lys sikrer, at alle detaljer kommer frem.

Gå efter korte lukkertider. Bevægelserne er udforudsigelige og hurtige, så hold dig gerne på 1/500 sekund - eller endnu bedre 1/1000 sekund eller hurtigere. Så kan du nemlig fryse dyrets bevægelser. Skru gerne op for ISO-værdien for at opnå de korte lukkertider - mange kameraer kan i dag tage billeder i høj kvalitet på fx ISO 6400.

For at kæledyret træder ordentlig frem i billedet er det vigtigt med en rolig baggrund, som står i kontrast til dyret. Vælg en mørk baggrund til et lyst dyr og omvendt, og prøv at gå efter en nogenlunde ensartet baggrund, som fx en blå himmel eller en grøn hæk. I artiklen her kan du få mange flere gode råd til kameraindstillinger, komposition og lys, når du skyder kæledyr.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...