Tag med os på rovfugletur til Norge i september

Digital FOTOs chefredaktør har været i Norge for at fotografere duehøg og ørne, og det kom der mange gode billeder ud af. Her kan du læse om turen, og vi har også en god nyhed: Du er inviteret til at tage med på den næste tur.

8. juni 2020 af Klaus Nygaard

Flatanger på den norske vestkyst er et af Europas bedste steder at fotografere havørne. Her lever en stor bestand i bedste velgående, og stedet har blandt naturfotografer ry for at være et fotografisk paradis.

Vi er derfor taget derop med høje forventninger om få gode billeder i kassen. Vi har hyret en lokal guide, der kender alt til de enorme fugle og som sejler os ud til de steder, hvor havørnene lever.

I alle mulige vinkler og i forskelligt lys tager vi billeder af havørne, når de dykker efter fisk i vandet, når de sidder på land og æder og endda når de sidder på pæle i vandet og spejder majestætisk ud over det fantastiske landskab.

Den lokale guide har også egne private fotoskjul, som vi fik mulighed for at teste, da vi var deroppe – og vi blev bestemt ikke skuffede.

Det ene skjul ligger et godt stykke inde i fjeldet, og da vi nærmer os, kan vi til vores store glæde se, at der er faldet sne deroppe. Det kan give vores billeder lidt ekstra udtryk.

Vi lister ind i skjulet, mens det endnu er helt mørkt, så vi ikke vækker unødig opsigt. Det begynder at blæse, og snebygerne kommer rullende ind fra vest. Vi frygter, at vejret holder alle fugle væk, men efter halvanden time dukker et par skovskader op.

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Havørn over vand

Havørnens vingefang kan blive helt op til 244 cm og fuglen kaldes da også for "Den flyvende dør".

© Digital FOTO

Ørnene kommer

Efter tre timer og ret dårligt vejr, begynder vi at miste håbet om royalt besøg, men pludselig cirkulerer to majestætiske kongeørne i luften på afstand. Den ene forsvinder, men den anden sætter sig i et træ på behørig afstand.

Efter ti minutters spejden flyver den over i et andet træ lidt tættere på den ræv, der er lagt ud som madding. Efter nogle yderligere minutters vurdering af situationen sker det, som vi har drømt om i årevis. Kongeørnen sætter sig godt og grundigt på ræven i godt og vel en halv time, og vi har masser af tid til at fotografere. Der kommer endda en ny snebyge, der giver vores billeder et ekstra lag, og vi fyldes med glæde, da vi undervejs drister os til at se et par af billederne på kameraskærmen.

Vores optagelser er gode, og vi skyder videre, selv om det sparsomme lys får os ned på lange lukkertider omkring 1/50 sekund, så mange af billederne er ikke helt skarpe. Til gengæld tager vi så mange, at der også er en hel del skarpe imellem, når ørnen ikke bevæger sig.

Kongeørn og ræv

Den selvdøde ræv, der er brugt som madding, er bundet fast, så kongeørnen ikke slæber den væk fra skjulet.

© Digital FOTO

Halvanden time med duehøgen

Vi har også heldet med os i det andet skjul, der ligger i skoven. Her er der chance for duehøg. Efter ventetid i selskab med egern og skovskader, lander et pragteksemplar af en duehøg cirka 15 meter fra os, hvor vi har lagt en kyllingefilet frem. Fuglen med de lysende orange øjne æder i halvanden time, mens vi lystigt fotograferer fra skjulet.

Vi var der i vinterperioden, men både når det gælder havørne og duehøg er september blandt de måneder med bedst vejr og størst chance for gode billeder. 

Derfor har vi besluttet os for at invitere jer læsere med på en tur derop.

Duehøg

Duehøgen er meget sky over for mennesker, men på vores læserrejse er der chance for at komme helt tæt på.

© Digital FOTO

Tag med Digital FOTO til Norge

Digital FOTOs chefredaktør afholder sammen med den lokale guide tre forskellige workshops den 19. og 20. september 2020. Her kommer vi både ud at sejle for at fotografere havørne og i skjul for forhåbentligt at fotografere duehøgen. Den tredje workshop er en tur i fjeldet med fokus på landskaber.

Vi har kun 12 pladser, så du skal ikke vente for længe. 

Klik her for at læse mere om turen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...