USA's tidligere præsident Barack Obama i det ovale kontor i Det Hvide Hus fotograferet af Pete Souza

Pete Souza havde ventet på det perfekte tidspunkt at fotografere Obama i det ovale kontor, og dét fik han en dag i oktober, hvor lyset var helt perfekt, og præsidenten så eftertænksom ud. 

© Pete Souza

Mød fotografen, der brugte otte år i hælene på Obama

Pete Souza var med, da familien Obama holdt juleferie på Hawaii, og da regeringens topfolk overværede angrebet på Osama Bin Laden. Alt, hvad han har set, har han foreviget med sit kamera, og hans personlige billeder af den tidligere præsident er gået verden rundt.

28. marts 2018 af Sarah Marie Winther

I otte år arbejdede Pete Souza 365 dage om året. 

Hans job bestod i at være parat med kameraet, når der opstod en situation omkring den amerikanske præsident, der var værd at gemme til eftertiden. 

1,9 millioner billeder

Og noget tyder på, at der var en hel del af den slags situationer. I hvert fald nåede Pete Souza at knipse mere end 1,9 millioner billeder, mens Obama var præsident, og i bogen "Obama i nærbillede" har han samlet knapt 400 af de bedste og stærkeste.

Obama har selv skrevet forordet til bogen, og han skriver blandt andet, at ud over sin egen familie var Pete Souza den, han tilbragte allermest tid med i Det Hvide Hus.

"Som du nok kan forestille dig, har jeg en tålmodig familie. Mine børn var voksne, så det gjorde det hele lidt nemmere, og min kone var meget forstående," siger den amerikanske fotojournalist, der i løbet af de otte år kun havde én eneste sygedag.

Tidligere præsident Barack Obama fotograferet af Pete Souza

Obama opfordrede alle sine ansatte til at tage deres børn med på arbejde for en dag. Da den lille pige kom kravlende hen imod ham, og han løftede hende op og lagde sig på gulvet, skyndte Pete Souza sig at føre kameraet op til øjhet. 

© Pete Souza

Så usynlig som muligt

Som mange andre fotojournalister er Pete Souza dygtig til at være fluen på væggen, og det viste sig at være en særdeles nyttig egenskab, når man er præsidentens officielle fotograf i både hyggelige stunder og pressede situationer.

"Jeg forsøgte altid at arbejde så stille som muligt. Jeg brugte heller ikke blitz. I det hele taget forsøgte jeg at blive så usynlig, som jeg kunne, selvom jeg jo havde tilladelse til at være der," siger han.

Inden angrebet på Osama Bin Laden, hvor alle regeringens mest magtfulde folk var samlet i ét lille rum, blev han bedt om at vælge, hvor han ville stå. Det var om at finde det rigtige sted, for han måtte ikke flytte sig, mens angrebet var i gang. 

"Det var formentlig de mest spændende 40 minutter, jeg nogensinde har oplevet," fortæller han. 

I videoen herunder fortæller Pete Souza, hvilket billede, han selv ser som et af de stærkeste og mest kendte. 

Vi har mødt Pete Souza til en snak om, hvordan det var at være en af verdens vigtigste fotografer gennem otte år. 

Du kan læse hele interviewet i Digital FOTO nummer 6/2018, som er på bladhylderne lige nu. 

Hvis du tegner abonnement på bladet, kan du med det samme læse hele interviewet med vores magasinapp Wype. Se de mange abonnementstilbud her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...