Tag fotos af eksplosioner og skud

For at fange vandballoner, der sprænger og gelatinefyldte julekugler, der eksploderer, kræves helt vanvittige korte lukkertider, som mange kamaraer ikke klarer. Løsningen er at sætte lukkertiden op og lade blitzen gøre arbejdet.

19. november 2015

Det var amerikaneren Harold Edgarton, der opfandt princippet i den elektroniske blitz, som vi kender i dag. Han fandt ud af, at ved at eksponere bevægelige ting med en lynhurtig lysimpuls, kunne han fryse bevægelser. Han blev senere kendt for at fryse eksplosionsøjeblikket i en atombombe.

Mindre kan jo gøre, det fx balloner, fyld med vand. Men selv med de hurtige lukkertider på 1/8000 sekund, vil vanddråber være slørede. Derfor skal man bruge en anden teknik, hvor man udnytter, at lyset fra en blitz kan justeres til at vare helt ned til 1/40.000 sekund.

En blitz fungerer på den måde, at man ved at skrue ned for blitzudladningen, simpelthen skruer ned for, hvor lang tid lyset skal lyse. Det vil sige, at du ved at vælge en udladning på 1/128, kan fryse hurtige bevægelser.

Stil kameraet på en lang lukkertid på to sekunder, sluk lyset og sæt blitzen ned på det laveste, den kan. Så er du klar til high-speed fotos. Ved at bruge en udløser som fx Triggertrap, kan du få blitzen affyret i samme sekund, som du fx sprænger en ballon, blot ved den lyd, det giver, når ballonen sprænger.

Du kan læse meget mere om højhastighedsbilleder i artiklen om eksplosioner og skud i blad 17/2015 og få inspiration til nogle ganske usædvanlige motiver, som du kan eksplodere eller skyde i smadder. Du kan også møde en mand, der har bygget sin egen vilde blitz, der klarer lukkertider ned på 1/1.000.000 sekund.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...