Få masser af detaljer i hårdt lys

Midt på dagen er lyset fra solen kraftigt, og det giver hårde kontraster mellem skygger og højlys. Ved at tage flere billeder af motivet, kan du efterfølgende sætte dem sammen i ved hjælp af den såkaldte HDR-teknik, så alle detaljer kommer med.

15. oktober 2013

Vil du slippe for skygger, der bliver næsten sorte, og en himmel, der stort set brænder ud, når du fotograferer i solskin, så kan du i stedet tage flere billeder af motivet ved forskellige eksponeringer. Tager du fx tre billeder, får du så ét der svarer til kameraets valg, ét, der er lysere og ét, der er mørkere. Når du efterfølgende smelter billederne sammen i billedbehandflingen, bliver de mørke områder taget fra den lyse eksponering, mens de lysteste områder hentes fra den mørke eksponering. Dermed får du langt flere detaljer i billederne.

Til at smelte billeder sammen skal man bruge et såkaldt HDR-program. HDR står for High Dynamic Range, og ofte ser man teknikken brugt med en fascinerende, men overdrevet effekt. Men man kan også vælge indstillinger, der giver et mere realistisk udseende, som er tættere på det øjet så, da man stod over for motivet, og det gør vi her.

Her gennemgår vi trin for trin de kameraindstillinger, du skal bruge for at få de bedste resultater. Efterfølgende sætter vi billederne sammen ved hjælp af Nik HDR Efex Pro 2, som er en plug-in, der fungerer med Lightroom, Photoshop og Elements. Du kan hente en gratis prøveversion, der virker i 15 dage her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...