Fang lyset du ikke kan se


Fang lyset du ikke kan se

Digitalkameraet kan opfange både ultraviolet og infrarødt lys, der ellers ikke kan ses med det blotte øje.

7. december 2016

Billedchippen i dit digitalkamera er i stand til at opfange bølgelængder, der ligger uden for det, vi normalt opfatter som synligt lys.

Det drejer sig både om det ultraviolette lys, der har en kortere bølgelængde end det synlige lys og det infrarøde lys, der har en længere bølgelængde end det synlige lys.

Sensoren i kameraet er dog beskyttet med et filter, så eksempelvis det infrarøde lys ikke trænger ind og skaber forstyrrelser i optagelsen.

Surreelle billeder

Men det infrarøde lys kan give nogle fantastisk flotte og kontrastrige motiver, hvor bladene på træerne fremstår helt hvide og himlen bliver helt mørk.

Fang lyset du ikke kan se

Sort-hvide optagelser fungerer godt sammen med infrarød fotografering, hvor især blade eller nåle på træer vil lyse kraftigere op.

Der findes virksomheder, der specialiserer sig i at fjerne dette filter. Det vil dog ske på bekostning af kameraets oprindelige funktion, og så bortfalder garantien. Til gengæld får du et kamera, der er dedikeret til at tage de fantastiske næsten surreelle billeder.

Alternativt kan du købe et decideret IR-filter, der fjerner det synlige lys, så det næsten udelukkende er det infrarøde lys, der trænger frem til kameraets billedchip.

Denne optageteknik kræver dog selv i strålende solskin meget lange lukkertider og kræver brug af et stativ.

I magasinet Digital FOTO 1/2017 kan du læse mere om optageteknikken, hvor du fanger lyset, som du ikke kan se. Tegn abonnement og læs de seneste fem numre af bladet med det samme på magasinapp’en Wype

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...