Julekort med flot lyseffekt

Julen sig nærmer, og det er tid til at tænke på de årlige julehilsner. Her viser vi, hvordan man med en særlig fototeknik kan bruge en simpel lyskæde som baggrund for et julekort.

Betegnelsen bokeh er et japansk udtryk, som betyder noget i retning af udtværet eller uklart. I fotomæssig sammenhæng er bokeh simpelt hen et udtryk for områderne i et billede, som befinder sig uden for dybdeskarphedsområdet. Det er karakteriseret ved måden, baggrunden er uskarp på, og er især synligt, når man ser på, hvordan lysende punkter i baggrunden former sig. Der findes mange forskellige objektivkonstruktioner, og bokeh fremstår forskelligt på hver af dem. Nogle objektiver har en flot bokeh, mens andre er knap så attraktive at se på.

I dette projekt fotograferer vi en lyskæde ude af fokus med et objektiv på 50 mm på blænde F4.0, og vi benytter bokeh’en kreativt til at skabe en lækker baggrund til et julekort. Stort set alle objektiver kan bruges, men bokeh har dog en tendens til at være flottest på lysstærke objektiver og på de længere brændvidder, da det her er muligt at skabe helt uskarpe baggrunde.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...