Ny teknologi giver skarpere fotos uden filter

En ny trend blandt producenterne er at fjerne et særligt filter foran kameraets billedchip. Fordelen skulle være skarpere fotos, mens ulempen er risiko for grimme mønstre i billederne. Så hvad skal du vælge?

Billeder fra digitalkameraet skal helst være knivskarpe, og producenterne arbejder ihærdigt på at hive endnu flere detaljer ud af motiverne. Hidtil har det mest handlet om højere opløsning, hvilket giver flere detaljer, men en ny tendens er også at droppe det såkaldte anti-alias-filter foran billedchippen. Filteret, som også kaldes et low pass-filter eller OLPF, slører lyset en anelse, inden det rammer billedchippen. Det sker for at undgå moiré, som typisk er bølgeformede, farvede mønstre, der kan opstå i specielle motiver. Det kan fx være, hvor der er gitre eller vævninger i tøj.

Moiré kan kun opstå i skarpe områder af billedet, og ved at sløre lyset en anelse ved hjælp af anti-alias-filteret nedsætter man risikoen for, at moiré opstår, men det går også ud over skarpheden. Risikoen for moiré er større på kameraer med lav opløsning, da gentagelsen i mønstret i motivet skal svare til gentagelsen af pixels på billedchippen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...