Raw-skolen del 9: Objektivfejl

Stort set alle objektiver gør billedhjørnerne lidt mørkere end midten og gør lige linjer buede. Det er dog nemt at rette på en raw-fil i Lightroom og Photoshop, og her kan du også se, hvordan du slipper af med fejlene i Elements.

15. oktober 2014

De tre mest udbredte objektivfejl er vignettering, hvor hjørnerne er mørkere end midten, fortegning, der gør lige linjer let buede, samt kromatisk aberration, der giver farvede kanter i kontrastrige overgange. Sidstnævnte fænomen ses oftest i hjørnerne og består typisk af lilla eller grønne kanter. Fænomenerne opstår i optikken, og man kan altså ikke gøre noget for at undgå dem i optagelsen. Heldigvis kan man rette det i raw-konverteringen.

Raw-konverteren i Lightroom og Photoshop er en del mere avanceret end den i Elements, og det er kun i de to første programmer, man kan fjerne de optiske fejl direkte på raw-filen. Det betyder dog ikke, at du må leve med fejlene, hvis du har Elements. Her kan du nemlig fjerne dem, når du har konverteret raw-filen og arbejder videre med den i Elements. Her viser vi, hvordan du sliper af med fejlene i de tre programmer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...