Ruin oplyst af farvede led-lamper.

LED-lamper i forskellige farver kan give en eventyrlig stemning til dine fotos af ruiner.

© Shutterstock

Sådan får du flotte billeder af ruiner

Gamle borgruiner i landskabet er flotte motiver, der ofte kan blive lidt kedelige at se på. Her får du nogle tips, der gør ruinerne mere spændende at se på.

Selv om du har skudt et gammelt slot eller en ruin i landskabet med en fin blå himmel, er det ikke altid billedet bliver så bjergtagende, som du kunne ønske. 

Der er helt klart nogle ting, du kan gøre for at løfte billedets udtryk, og en del handler faktisk om selve optagetidspunktet. Det er nemlig næppe, når solen står højest på himlen, at billedet bliver bedst på grund af det hårde lys og de kraftige skygger. 

Herunder kan du se nogle gode tips, der kan inspirere til forskellige udtryk. Tag gerne et stativ med, for i nogle af eksemplerne har du brug for lange lukkertider, og stativet giver dig i det hele taget ro til at komponere ordentligt. Et objektiv, der dækker 24-70 mm, er perfekt til det meste.

>Læs også: Sådan skyder du i den blå time

Ruin i modlys i smukt landskab

Ved at skyde i modlys med solen, der gennembryder et vindue, bliver billedet af ruinen mere interessant at se på.

© Shutterstock

Fotografér ruinen i modlys

Skyd ved solopgang eller solnedgang, hvor solen står lavt på himlen. Placér dig, så ruinen ligger i modlys, og solen gennembryder et hul i ruinen eller et gammel vindue. 

Brug en lille blændeåbning som F16 for at få sollyset til at lave skarpe stråler. Skyd i raw, så du kan lysne skyggerne og få detaljer frem her bagefter i fx Lightroom.

Skyd inde i ruinen

Bevæg dig ind i ruinen, og find steder, hvor sollyset bryder igennem. Er der en gammel sal med store vinduer, kan du få nogle flotte grafiske mønstre ud af sollyset, der fx krydser skyggerne fra nogle gamle søjler.

Gå tæt på ruinen med en vidvinkel

Vælg din kraftigste vidvinkel, og bevæg dig helt tæt på ruinen. Lad eksempelvis et tårn være hovedmotivet, du fokuserer på. Fortegningerne fra vidvinklen kan give et ret monumentalt og effektfuldt udtryk.

>Læs også: Det skal du vide om komposition

Ruin oplyst af røde LED-lamper i natten

Læg en LED-lamper i ruinen med en farve, der passer til den stemning, du vil frembringe, og skyd billedet med en lang lukkertid.

© Shutterstock

Oplys ruinen med LED-lamper

Tag af sted om aftenen, og skyd nogle billeder i den blå time. Bliv på stedet, når der er helt mørkt, og placér en eller flere farvede LED-lamper inde i ruinen. 

Opladelige LED-lamper fra fx Godox, kan vise forskellige farver. De fås fra 700 kroner.

Det farvede lys kan give en eventyrlig stemning. Vælg blændeprioritet, F8.0 og laveste ISO. Brug selvudløseren, så du undgår rystelser ved de lange lukkertider.

>Læs også: Det kan du med LED-lys

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...