Sådan laver du HDR-film

Med HDR-teknikkens tre eksponeringer kan du få skygge- og højlysområder lige så korrekt belyst som mellemtonerne. Men nu kan du gå skridtet videre og lave HDR-film med dit spejlreflekskamera. Her viser vi præcis, hvordan du gør.

29. juni 2012

Hent hele artiklen og læs meget mere om HDR og DSLR.

Ved at sætte flere billeder sammen som er forskelligt eksponeret, kan man få detaljerne frem i hele motivet. Teknikken gør det muligt at eksponere enhver solnedgang korrekt – både for- og baggrund. Justerede man eksponeringen efter solen, ville forgrunden blive sort, og omvendt ville solens skarpe lys i baggrunden brænde ud. Teknikken er velkendt for fotoentusiasten under navnet HDR, der er forkortelsen for High Dynamic Range. Oversat betyder det et stort dynamisk område.

Forstå HDR Når spejlreflekskameraet optager et foto, fanger det et øjebliksbillede med et lavt dynamisk omfang. Det har typisk svært ved at gengive fx højlys og skygger nøjagtigt, så de kommer til at fremstå for lyse eller mørke.

Når menneskets øje ser et motiv, får man et mere nuanceret billede end kameraet. Øjet kan nemlig justere automatisk og kompensere for både skyggeområder og højlys, så man får en større skala af toner.

Men det allerbedste resultat får man med et HDR-billede. Det består af flere forskellige eksponeringer af det samme motiv, så man simpelt hen får alle motivets nuancer med i ét og samme billede.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...