Spar masser af plads på pc’en

Nyere kameraer med høj opløsning laver enorme raw-filer, men ved at konvertere til et særligt format på computeren kan du løse problemet – uden at det går ud over kvaliteten. Læs også om alle de andre goder, der følger med.

21. februar 2013

Der er massevis af fotografiske fordele ved at skyde i raw-formatet, så man kan rette fejleksponeringer, rette hvidbalance uden tab og redde højlys samt skygger uden problemer. Men filerne fylder en del mere end jpeg og er lidt tunge at danse med, når det kommer til at skulle åbne dem.

Adobe har dog en smertestillende medicin i form af raw-formatet DNG, der kan komprimere dine raw-billeder mere effektivt, end kameraet gør. Det sparer plads, og det er noget, man sætter pris på, hvis man sikkerhedskopierer sine fotos til en backup-tjeneste på nettet. Besparelsen er også et stort plus, når du vil bruge SSD-harddiske uden bevægelige dele, fordi lagerplads her stadig er dyrt. En god SSD-disk på 500 gigabytes står i omkring 3000 kroner, så her kan man ikke flotte sig ukritisk med pladsen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...