Dronelov: Sådan er de nye regler

Folketinget har vedtaget en ny dronelov, som træder i kraft 1/7-16. Her opsummerer vi, hvad den kommer til at betyde for dig.

14. juni 2016

Selvom den nye dronelov, der er en del af lov om luftfart, allerede er vedtaget, og efter planen træder i kraft lige om lidt, er der stadig mange detaljer, som endnu ikke er på plads.

Med den nye lov er der indført to nye begreber: dronetegn og dronebevis. Og her er tale om to meget forskellige ting.

Den konkrete udformning er stadig under udarbejdelse hos Trafik- og Byggestyrelsen, ligesom den konkrete bekendtgørelse i loven heller ikke er helt på plads endnu.

Dronetegn for private

Et dronetegn er for de private, som ønsker at flyve med droner. Det bliver som udgangspunkt gratis, og kræves af alle, som ønsker at flyve med en drone - uanset størrelse.

Alle skal altså have et dronetegn, som kan tages på nettet, hvor man bliver testet i de gældende regler for civil flyvning med droner.

Tanken med dronetegnet er, at selv hobbypiloter sætter sig ordentligt ind i reglerne for droneflyvning.

Dronebevis for proffe

Hvis du ønsker at flyve drone i erhvervsmæssig øjemed inden for bymæssig bebyggelse, skal du have et decideret dronebevis - en slags "kørekort" til at flyve.

Et dronekursus, som lever op til Trafik- og Byggestyrelsens krav, kræver uddannelse både i teori og praksis. Omfanget afhænger lidt af størrelsen på dronen. Samtidig skal du også flyve mindst 15 timer om året for at bevare dit dronebevis, fortæller Thomas Knudsen fra Droner.dk, som er både pilot og underviser med mere end 3000 timers flyvning på cv'et.

Han har også har udtalt sig om reglerne i TV Avisen.

Dronebeviset sidestilles med den dispensation, som er gældende i dag. Hvis man allerede har en dispensation og har flløjet jævnligt, tyder alt på, at man kan få merit og dermed få udstedt dronebeviset, når ordningen træder i kraft. Du kan allerede nu søge ind på dispensationsordningen og få denne godkendelse.

En professionel droneuddannelse med dronebevis koster 8.999 kroner hos Droner.dk. Der er flere udbydere i landet, og priserne varierer. Lær mere om de nye regler og dronebevis her.

Usikkerhed overalt

Overalt i branchen er der tvivl om, præcis hvordan loven skal forstås, hvornår den reelt træder i kraft og hvad den endelige ordlyd i bekendtgørelsen bliver.

Men selvom loven officielt træder i kraft 1/7 tyder alt på, at reglerne først for alvor implementeres pr. 1/9. Indtil videre gælder loven om fjernstyrede fly, som hedder bl 09/4, og man skal have en dispensation for at flyve i bymæssig bebyggelse.

Hvad konsekvensen bliver, hvis man efter 1/9 bliver fanget i at flyve ulovligt, ved ingen. Men i dag kan man se frem til en bøde på op mod 16.000 kroner samt en konfiskation af dronen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...