Tjek kortet inden du letter med dronen

Uanset hvor stort et dronecertifikat du har, så er der stadig områder, du ikke må flyve i. Det skyldes EU-regler for bestemte naturområder.

19. juli 2016

I Danmark har Trafikstyrelsen sit sæt regler for droneflyvning, men vil du flyve i naturområder, skal du være opmærksom på et andet sæt regler, nemlig Natura 2000, som er udstukket af EU, hvilket betyder, at det gælder i hele unionen.

Natura 2000 er et EU-projekt, der har til formål at stoppe forringelserne af naturens mangfoldighed. Og de områder, som er omfattet af Natura 2000 må ikke overflyves af droner. Det fremgår af Statens Luftfartsvæsens bestemmelser for civil luftfart, BL 9-4, pkt. 4.1 g.

I EU’s medlemslande dækkede Natura 2000 allerede i 2013 over 18 procent af hele EU’s areal - herunder godt 8% af Danmarks areal.

Pas på i naturparker og kystområder

Det drejer sig typisk om kystområder og over vandet som fx hele Vadehavsområdet, men også en skovområder som Almindingen på Bornholm, Gribskov og Nationalpark Thy er dækket af Natura 2000.

Natura 2000

Du kan se helt præcist hvilke områder, der er dækket af Natura 2000 på det interaktive kort her.

Oplysningen om, at droneflyvningen ikke er tilladt i Natura 2000 områder er gemt godt af vejen i cirkulærer og underpunkter, så det kan svare sig at være opmærksom.

Det er imidlertid tilladt at gå på jagt i områderne, mens droneflyvning er forbudt. Vi kan kun opfordre til, at vi alle flyver ansvarligt og ikke generer eller giver anledning til yderligere stramninger af reglerne for de flyvende kameraer.

Spørgsmålet om Natura 2000 kommer fra Brevkassen i Digital FOTO 12/2016. Her svarer vi også på, hvordan du køber udstyr med cashback, hvordan du bedst fotograferer i cirkus og hvorfor det er fedt at have GPS i kameraet. Abonnenter kan downloade Brevkassen gratis herover.

HVAD ER NATURA 2000?

Natura 2000 er et EU-projekt, der har til formål at stoppe forringelserne af naturens mangfoldighed. I Danmark er der indtil videre udpeget 252 områder over hele landet til beskyttelse, svarende til 8 procent af Danmarks areal. Her er droneflyvning forbudt. Det er tilladt at gå på jagt i områderne, men at flyve rundt og tage smukke luftbilleder anses indtil videre for at være en større trussel mod naturen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...