Objektiver til få hundrede kroner

Spar penge og brug gamle objektiver på dit nye kamera.

25. november 2014

Hvis du har lyst til at bruge gamle objektiver på dit nye system- eller spejlreflekskamera ved hjælp af en adapter, behøver du ikke nødvendigvis gå efter de dyreste optikker for at få brugbare billeder. Her kan du se et par eksempler.

Canon FD 50mm F1.8 S.C. Canons standardobjektiv på 50 mm og F1.8 blev solgt som kitobjektiv med legendariske spejlreflekser som AE-1 og AT-1 i 1970’erne og 1980’erne. Det lysstærke objektiv er solidt konstrueret og leverer en meget fin billedkvalitet med flot bokeh. Frontglasset sidder forholdsvist langt tilbage, så man ofte kan klare sig uden modlysblænde. Optikken er produceret i tusindvis og kan derfor fås for blot 100 kroner. Fungerer fint med fx et Sony NEX-kamera.

Med en adapter glider dette Canon-objektiv let på et Sony NEX-kamera, hvor brændvidden ændres til 75 mm. Den store blændeåbning på F1.8 gør det let at sløre baggrunden. Tilmed er der en rigtig flot bokeh med fint afrundede højlys.

Vivitar 28-105mm F3.5-4.5 Her er et sjovt objektiv, som kan fås ganske billigt. Optisk er billedkvaliteten ikke på topniveau, men acceptabel. Konstruktionen er robust, og skarpheden fin. Man må dog leve med vignettering på fuld blænde. Det, der gør objektivet spændende, er zoommekanismen, hvor man skubber zoomringen udad for at zoome ind. Hvis man vil lave sjove zoomeffekter, er det nemmere og hurtigere end på objektiver, hvor fokusringen drejes. Objektivet er fra midten af 1980’erne og produceret af Cosina. Objektivet, der også har en makrofunktion, kan findes brugt for omkring 300 kroner. Fungerer fint med eksempelvis et Canon EOS-kamera.

Vi har her monteret objektivet, som har Nikon-fatning på et Canon EOS 6D via en Novoflex-adapter. Ved at trække i zoomringen under eksponering har vi opnået en sjov effekt.

Hent billederne her: foto1.jpg foto2.jpg

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...