Vores første indtryk af Sony Alpha99

Onsdag lancerede Sony nye kameraer, og DIGITAL FOTO var med ved den europæiske præsentation i Island. Se vores indtryk modellerne, heriblandt det nye full-frame-kamera Alpha99.

13. september 2012

Med gårsdagens lancering af Alpha99 og Cyber-shot DSC-RX1, er Sony igen med i front når det handler om kameraer med stor sensor. Begge modeller er nemlig udstyret med en helt ny billedchip på 24,3 mio. pixels i full-frame-format. Vi var med ved lanceringen i Reykjavik, og har allerede gjort nogle spændende erfaringer.

Alpha99 er det første full-frame-kamera med gennemsigtigt spejl. Dermed har man altid live view og adgang til hurtig fasedetekterende autofokus – også ved video. Kameraets helt nye hybride autofokus virker yderst effektiv og vil tiltale mange action-fotografer. Søgeren er desuden blevet forbedret og har en fortrinlig opløsning. Hvor man tidligere kunne opleve en flimren i den digitale søger, står billedet nu ganske roligt. Kameraet er desuden overraskende let og den fleksible skærm er forbilledlig.

Hvor Alpha99 afløser tidligere full-frame-modeller fra Sony, er der med DSC-RX1 tale om en verdenssensation. Det er nemlig verdens første kompaktkamera med en billedchip i full-frame-format. Desværre var Sony ikke klar med et færdigt testeksemplar af det lille vidunder, men det lykkedes os at få en foreløbig version i hænderne og vi har fået et godt indtryk af, hvad kameraet byder på.

Designmæssigt lægger det sig op ad lillebroren RX100, og ergonomien er ganske god på trods af kameraets lille størrelse. Carl Zeiss-objektivet er på 35 mm med en blænde på F2.0 og kan ikke udskiftes. Til gengæld er der en indbygget makrofunktion, så man reelt har to optikker i en. Knapper og indstillingshjul kører rigtig fint, og placeringen af dem er god.

Vi havde som nævnt ikke mulighed for at skyde billeder med RX1, men det har vi derimod haft med både Alpha99 og Alpha NEX-6, som er det sidste nye skud på stammen af systemkameraer.

NEX-6 virker overbevisende. Søgeren er magen til den, som sidder i Alpha99, og ergonomien er god. Desuden virker det smart, at man har mulighed for at skræddersy kameraets funktioner ved hjælp af apps, som man kan hente på nettet.

Under lanceringen i Island, har vi haft mulighed for at prøve de to modeller under forskellige og til tider ret barske forhold. Firmwaren er dog ikke den endelige, og vi ser frem til at teste kameraerne, lige så snart den er på plads.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...