Ny teknologi bag gigapixel-kamera

En gruppe amerikanske forskere har allerede bygget de første prototyper på et gigapixel-kamera og taget billeder med det.

25. marts 2011

Hvis du får hede drømme ved at læse om et mellemformatkamera med en opløsning på 80,0 mio. pixels, så skal du bare høre, hvad en gruppe amerikanske forskere går og pusler med på Columbia University i New York.

De har nemlig udviklet en teknologi, hvor man kan tages fotos med en opløsning på op til 1,7 milliarder pixels. Og der er vel at mærke tale om et enkelt foto, der måler 82.000 x 22.000 pixels, og altså ikke om en række billeder, der er sat sammen via fx Gigapan-teknikken.

Forskerne kan opnå den imponerende opløsning ved at benytte en særlig kugleformet optik, der på bagsiden via en række små linser spreder lyset ud til en lang række af små billedchips. Indtil videre har de testet ideen i praksis ved at flytte én billedchip rundt, så den dækker hele området.

Der mangler endnu en del research og udvikling, før det kan lykkedes at pakke tilstrækkeligt mange billedchips sammen til at dække et halvkugle-formet område. Men det er nok kun et spørgsmål om tid, for projektet støttes økonomisk af den amerikanske hærs forskningsorganisation DARPA.

Du kan læsere mere om teknologien her. Du kan tjekke billedet i toppen af denne artikel her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...