Olympus skjuler store tab

I oktober blev den administrerende direktør fyret, senere på måneden trådte bestyrelsesformanden tilbage, og i dag fik en vicedirektør i det japanske firma sparket, da den nye ledelse indrømmede ”uhensigtsmæssige handler”.

8. november 2011

Det ser sort ud for Olympus for tiden, efter at en skandale har ramt virksomheden. Ifølge BBC News har firmaet skjult tab på investeringer gennem de seneste 20 år. Det indrømmede den nye administrerende direktør, Shuichi Takayama, tirsdag, og efterfølgende faldt Olympus-aktien med op til 30 procent.

Skandalen begyndte i midten af oktober, hvor den administrerende direktør Michael Woodford blev fyret efter kun lidt over et halvt år på posten. Den officielle begrundelse for fyringen var, ifølge New York Times, en aggressiv ledelsesstil, men efterfølgende påstod britiske Woodford, at fyringen skyldtes, at han stillede spørgsmål til nogle virksomhedshandler. Efter fyringen lækkede han interne dokumenter til medierne og krævede bestyrelsens afgang. I slutningen af oktober trådte bestyrelsesformand Tsuyoshi Kikukawa så tilbage.

Olympus har blandt andet købt tre japanske virksomheder for over fire mia. kroner, og inden for samme regnskabsår nedskrev de hovedparten af virksomhedernes værdi. Og de tre firmaer har ikke meget at gøre med kamera- og elektronikproduktion. Det ene laver ansigtscremer, det andet producerer plasticbeholdere til husholdningen, og det tredje arbejder med genbrug af medicinsk affald.

I 2008 købte Olympus det britiske firma Gyrus for ti mia. kroner, og de betalte i den forbindelse et rådgivningsfirma næsten fire mia. kroner for at bistå med handlen. Det er ifølge New York Times mere end 30 gange normaltaksten.

I sidste uge udpegede Olympus et panel bestående af eksperter udefra til at lave en undersøgelse, og allerede i dag havde de altså fundet frem til, at pengene til firmaopkøbene var blevet brugt til at dække over store tab på investeringer helt tilbage fra omkring 1990. Det udløste endnu en fyring, som gik ud over vicedirektøren Hisashi Mori. Hvor store tab, der er tale om, vides endnu ikke, men Olympus risikerer at blive afnoteret fra Tokyos børs.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...