Nikon med verdensrekord i opløsning

Det nye D800 sprænger alle rammerne for, hvor høj detaljerigdom du kan få med et spejlreflekskamera. Der er endda ekstra guf til dem, der kræver ultimativ skarphed.

7. februar 2012

Pixelræset er på ingen måde dødt. Nikon blæser alle andre omkuld med nyheden D800, der byder på en tårnhøj opløsning på hele 36,3 mio. pixels. Billedchippen er selvfølgelig full-frame, og trods den høje opløsning lover Nikon både højt dynamisk omfang og lav støj ved høj ISO. Det lyder med andre ord som et drømmekamera til landskabsfotografen og andre, der bare ikke kan få detaljer nok med i deres pletskud.

Det japanske firma har endda et ekstra trumfkort oppe i ærmet. Man kan nemlig få kameraet i specialversionen D800E, hvor anti-alias-delen er fjernet fra low-pass-filtret på billedchippen. Anti-alias sørger for at fjerne problemer med moiré og kantede linjer, men ulempen er til gengæld, at de fine detaljer sløres. Da opløsningen er så høj, vil man ifølge Nikon kun under særlige omstændigheder opleve moiré i fx mønstre fra tøj og lignende. Fordelen er knivskarpe pixels på D800E.

Med fire billeder per sekund i fuld opløsning er D800 næppe det oplagte valg til actionfotografen, men lukkermekanismen arbejder nu alligevel lige så hurtigt som i D4 med en udløserforsinkelse på blot 0,042 sekund.

Autofokus-systemet matcher det i D4 med 51 autofokuspunkter, der kan arbejde i svagere lys end før. Den avancerede lysmåler er også arvet fra D4. Den har en opløsning på 91.000 pixels og gør det muligt at benytte fx ansigtsgenkendelse. Endelig har den optiske søger har en dækning på 100 procent.

De store filer kan enten gemmes på Compact Flash-kort, hvor kameraet understøtter den hurtige UDMA 7-teknologi, eller på hurtige SD-kort. Kameraet kan også tømmes hurtigt for filer, da det har et usb 3.0-stik. D800 har en vejledende pris på 21.995 kroner, mens D800E står i 23.495 kroner. De kan købes fra den 22. marts. Du kan læse mere her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...