Full-frame-kameraer fra Canon og Nikon

Canon og Nikon sværger til traditionel spejlrefleks, når det gælder full-frame. Spørgsmålet er, om de vil følge Sonys spejlløse løsning.

© Canon/Nikon

Hvor er Canon og Nikon på vej hen?

Mens Sony buldrer frem med et stort udvalg af systemkameraer med full-frame, er der meget stille, når det gælder de to klassiske giganter Canon og Nikon. Vi forudser dog, at noget stort er i vente og har taget pulsen.

24. april 2018 af Poul Siersbæk

Vi skal helt tilbage til den 25. juli sidste år for at finde Nikons sidste full-frame-lancering. Det var det imponerende stærke spejlrefleks D850. 

Tilsvarende må vi grave lidt i annalerne for at finde et lignende udspil fra Canon. Her skal vi helt tilbage til den 25. juni 2017 med lanceringen af EOS 6D Mark II.

I samme periode har Sony haft meget travlt. 

Siden april sidste år har den japanske gigant nemlig fremtryllet hele tre full-frame-kameraer i topklasse – vel at mærke spejlløse kameramodeller. Først med det hurtige A9, siden A7R III med høj opløsning og endelig det nye A7 III, der kombinerer høj ydelse med en god pris.

Sony A7 III

A7 III er Sonys nyeste systemkamera med full-frame-sensor.

© Sony

Sony har over fire års erfaring

En af årsagerne til den store forskel på intervallerne er, at Sony allerede tilbage i oktober 2013 lancerede deres første spejlløse systemkameraer med full-frame-sensorer. Det var kameraerne A7 og A7R. 

Med over fire års udvikling af det nye FE-system har Sony dermed haft god tid til at perfektionere kameraerne og udvikle mange fine objektiver, der matcher de spejlløse kameraer.

På den front venter vi stadig på Canon og Nikon, der endnu ikke har lanceret spejlløse systemkameraer med full-frame. 

Nikon har prøvet kræfter med systemkameraerne med deres Nikon 1-serie med 1”sensorer, som virker henslumrende. Canon kom i gang med deres spejlløse M-serie med APS-C-sensor i 2015. Men altså stadig ingen full-frame.

Læs mere om Sony her

Nye systemer i støbeskeen hos Canon og Nikon

Både Canon og Nikon har bebudet, at spejlløse full-frame-systemer er i støbeskeen, og når man ser på antallet af patentansøgninger, der peger i den retning, er der grund til at være optimistiske. 

Men stopuret tikker voldsomt hurtigt, hvis de to store skal indhente et marked med støre fokus på de spejlløse kameraer, der er mere kompakte og desuden lettere.

Optiske udfordringer uden spejl

En af de store udfordringer for både Canon og Nikon er, at der skal konstrueres helt nye objektiver, som passer til en kortere afstand til billedchippen. 

En adapterløsning er fristende, da både Canon og Nikon har flere hundrede objektiver af høj klasse til deres konventionelle spejlreflekskameraer. Men den løsning kan påvirke lysstyrke og billedkvalitet. 

Desuden vil det gå ud over den kompakte konstruktion, der ligger i den spejlløse løsning.

Traditionelle spejlreflekser i front

Det skal dog siges, at traditionelle spejlreflekskameraer bestemt stadig har sin berettigelse, selvom de spejlløse modeller vinder frem.

Det har Nikon fx vist med de meget stærke kameraer D500 og D850, der har løftet både APS-C og full-frame til nye højder. 

En indikation på dette er også, at flertallet af vinderbilleder ved World Press Photo faktisk er taget med Nikon-kameraer.

Læs mere om spejlreflekskamera her

Vi håber på nyheder til Photokina

Til september afholdes den store fotomesse Fotokina i Köln, og her ser vi frem til, at både Canon og Nikon har det tunge skyts med. 

Med den tid de to producenter har haft til at udvikle de rigtige systemer, burde vi kunne forvente noget af et brag – både på kamera- og objektivfronten. 

Mon ikke både Canon og Nikon kommer med to kameramodeller – en til entusiaster og en til professionelle. Vi håber.

Læs også: Skal jeg vælge spejlrefleks- eller systemkamera?

> Mens du venter på Canon og Nikon, kan du udvide din horisont indenfor mobilfotografering. Med et 3-i-1-objektivsæt til din kameramobil, får du nemlig helt nye muligheder for kreative mobilbilleder.

Lige nu får du objektivsættet og to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.  

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...