Panasonic GX8

Panasonic giver nyt GX8 multifokus

Panasonic er ude med GX8, der har dobbelt billedstabilisering og tager 4K-film. Det bliver udnyttet på mange måder til fotos. Blandt andet klarer det op til 30 billeder i sekundet. Den største nyhed kommer dog til kameraet senere på året.

Systemkameraet Panasonic Lumix GX8 har en microfourthirds-sensor, der klarer 4K-film. Det udnyttes også i en funktion kaldet 4K Photo Mode. Blandt andet kan man tage op til 30 billeder i sekundet, ved at skyde en 4K film og vælge stills ud bagefter. Det kan også tage billeder, før du trykker på udløserknappen, så man kan fange det rette øjeblik, selv om man var lidt langsom i optrækket.

Billederne bliver på 8,3 mio. pixels i denne tilstand, mod normalt 20,2 mio. pixels, når man skyder almindelige fotos.

Panasonic GX8

Kameraet har en elektronisk lukker, der kan skyde så korte tider som 1/16.000 sekund, og det gør at man i mange tilfælde ikke behøver noget ND-filter, hvis man drømmer om at få en uskarp baggrund med stor blænde i sollys.

GX8'eren klarer også at lave time lapse i kameraet, samt stop motion-film. Det har NFC, indbygget wi-fi og billedstabilisering på både sensor og i objektiverne.

Panasonic GX8

DigitalFOTO har allerede haft fingrene i kameraet og første indtryk er, at det virker ret robust og lækkert at holde om. Det er faktisk lidt stort, men det passer godt til det retroagtige feinscmecker-design, som leder tankerne hen på Fujifilms og Lecias klassikere. Størrelsen er også en fordel, da OLED-søgeren har fået en god størrelse til øjet. Den er af typen, der kan vippes 90 grader og det gør det lettere at tage fotos helt nede ved jorden. Selv om skærmen bagpå er fuldt fleksibelt, kan man komme ud for at solen gør det svært at se motivet på skærmen, og her får man brug for den feature ved søgeren.

Panasonic har allerede en en firmware-opdatering klar. Det vil sige, den er ikke helt klar endnu, men kommer sidst på året. Opdateringen udnytter 4K-funktionen til at tage 50 billeder med forskelligt fokus og smelte det sammen i ét billede, så man bagefter kan stille skarpheden, hvor man har lyst – præcis ligesom Lytrokameraet, bare med en anden teknik.

Vi er snart klar med en fuldbyrdig test af GX8, så hold øje med Gearguiden.

Panasonic FZ300

Et andet kamera, som også får glæde af multifokus-opdateringen senere på året er Lumix FZ300, der er blevet lanceret samtidigt med GX8. Dette kamera klarer også 4K og har de samme 4K-fotomuligheder som GX8. Objektivet er dog fast og sensoren mindre, men det er til gengæld et Leica-glas, der klarer F2.8 fra 24 mm vidvinkel til 600 mm tele, og har indbygget fem-akset billedstabilisering.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...