Sony A7C

Sony A7C var et af de 20 nye systemkameraer, som blev lanceret i 2020.

© Sony

Spejlrefleks er stadig førende i vesten

Selv om der lanceres langt flere spejlløse systemkameraer end spejlreflekskameraer, viser 2020-tallene fra den japanske kameraindustri, at fotografer i Europa og Amerika er længere om at tage skiftet fra spejlrefleks end fotografer i Asien.

Når man ser på lanceringen af nye spejlløse systemkameraer i forhold til traditionelle spejlreflekser, er tendens klar. 

Systemkameraerne har for længst overhalet spejlreflekserne. 

Det har vi her på redaktionen da også taget følgerne af. Alle mand har nu et eller flere systemkameraer på hylden.

De nyeste tal fra sammenslutningen af japanske kameraproducenter, CIPA, understreger udviklingen. Når man ser på antallet af nye kameraer i 2020 er fordelingen nemlig klar: Mens der blev lanceret hele 20 nye systemkameraer, kom der blot tre nye spejlreflekskameraer.

Det samme gør sig gældende, når man ser på produktionstallene. I 2020 blev der i alt produceret 5.257.828 spejlrefleks- og systemkameraer. 55 procent af dem var systemkameraer.

>Læs også: Alt du skal vide om spejlreflekskameraer

Nikon D780 og Fujifilm X-T4

Nikon D780 var et af de tre spejlreflekser, som blev lanceret i 2020. Et af årets spændende systemkameraer var Fujifilm X-T4. 

© Nikon/Fujifilm

Asiaterne er først på bølgen

Den markante udvikling har de asiatiske lande for længst taget til sig. Alene i Japan blev der sidste år solgt 74 procent systemkameraer og kun 26 procent spejlrefleks. I Kina var forholdet 66 procent mod 34 procent, og i de øvrige asiatiske lande ses den samme udvikling.

Når vi så kigger mod vest, er udviklingen langt mere træg. Vestens fotografer er tydeligvis mere konservative og tager længere tilløb, når der skiftes til en ny kameratype. 

Både i Europa og Amerika har spejlreflekserne oven i købet en lille overvægt. Fordelingen er nemlig 51 procent spejlrefleks og 49 procent systemkameraer.

Tendensen for 2021 er klar

I de første måneder 2021 er der allerede kommet en lille håndfuld nye systemkameraer – men endnu igen spejlreflekser. Mon ikke vestens fotografer følger tendensen, inden året er omme?

Du kan nærlæse alle de spændende tal fra CIPA her.

>Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...