Polaroid Go

Polaroid Go er det mindste instant-kamera fra legendariske Polaroid.

© Polaroid

Vælg det rigtige instant-kamera

Mærket Polaroid forbindes ofte med det ultimative instant-kamera, hvor man på få sekunder kan stå med et færdigt print i hånden. Der er dog flere typer og printteknikkerne er også forskellige. Her guider vi dig til at vælge den rigtige kameratype.

For rigtig mange mennesker er Polaroid-navnet indbegrebet af såkaldte instant-kameraer. Så meget, at de fleste bare kalder både kamera og papir for Polaroid – også selv om producenten er en helt anden.

Det skyldes naturligvis Polaroids historie, som det banebrydende kamera, der kunne fremkalde og printe billedet, umiddelbart efter det var taget.

Efter en tumultarisk tid, hvor mærket var lagt i graven, er det genopstået, og der findes nu adskillige Polaroid-kameraer på markedet. Desuden har andre mærker taget konkurrencen op. Det gælder ikke mindst Fujifilm med deres Instax-kameraer. 

>Læs også: Det skal du vide om analogkameraer

Polaroid OneStep+

OneStep+ er et moderne instant-kamera med det klassiske Polaroid-design, hvor printet spyttes ud foran.

© Polaroid

Rigtig film i kameraet

Generelt for både Polaroid og Fujifilm gælder, at deres kameraer benytter en filmtype med indbygget papir, som fremkaldes i kameraet. Billedet bliver synligt efter nogle sekunder. 

Det er i øvrigt en myte, at man skal ryste det for at få farverne til at falde på plads. Det skal du ikke. Lad det bare ligge på bordet, til motivet står klart.

Fordelene ved disse billeder er en meget kraftig papirkvalitet og en fin detaljegengivelse med gode farver. Desuden kan man printe i store størrelser. Til gengæld er prisen for film høj.

Fujifilm Instax Mini 90

Fujifilm har en lang række modeller, som kan bruges med forskellige papirstørrelser. Der findes også selvstændige printere uden kamera.

© Fujifilm

Kameraet printer

I den anden ende ar markedet findes der små instant-kameraer og printere, som benytter en såkaldt ZINK-teknologi. Det gælder fx Canon, Brother og HP. Sågar Polaroid har kastet sig over teknologien i nogle af deres billigste kameraer og lommeprintere.

Med ZINK-teknologien printes billedet i kameraet, og farverne er påført og synlige med det samme. Der benyttes ingen blækpatroner, for farverne ligger i nemlig gemt i det særlige ZINK-papir, som man printer på. 

Fordelen ved ZINK er en lavere pris for papir end med den klassiske Polaroid- og Fujifilm-teknologi. Printene kan desuden modstå vand. Ulempen er, at farverne sjældent er på samme niveau, og papirstørrelsen er som regel ret lille.

>Læs også: Alt om GoPro-kameraer

Canon IVY Click

Canons IVY-serie benytter ZINK-teknologi. Der findes også IVY-printere uden kamera.

© Canon

Den tredje vej

For at gøre forvirringen total, har Polaroid faktisk også et par kameraer med en helt tredje teknologi. Det er såkaldt dye-sub. Her påføres farverne gul, magenta og cyan i hver sin omgang, når billedet printes. Det ryger altså ind og ud af instant-kameraet, indtil alle farver er påført.

Den fine blanding af farverne giver et fint farvelagt billedet, men metoden er langsom, og ofte er printene ikke så robuste.

Vores favoritter er klart Polaroids- og Fujifilms gammeldags filmløsning, som både giver den optimale kvalitet og samtidig sætter en tyk streg over den nostalgiske oplevelse, men skal det være billigt og gå stærkt, er de små ZINK-kameraer et fint valg. Begge dele er god underholdning, for billedkvaliteten når alligevel aldrig, hvad din smartphone eller dit systemkamera kan give dig.

>Læs også: Sådan klarede Polaroid Go sig

Polaroid Hi-Print

Polaroid Hi-Print er et instant-kamera, som benytter den særlige dye-sub-teknik.

© Polaroid

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...