Japanere satser på OL i superformat

Japansk TV-station har som de første i verden åbnet for udsendelse i 8K, og viser blandt andet åbnings- og afslutningsceremonierne fra OL i Rio de Janeiro.

5. august 2016

I dag er det svært nok at opdrive et TV-signal i 4K, og langt fra alle har endnu et TV, der klarer netop det.

Men det faktum har dog ikke forhindret den japanske pendant til Danmarks Radio, NHK, i at gå et par skridt videre.

Således er NHK verdens første TV-station, der leverer et signal i vanvittige 8K. Det er et signal, der har en opløsning fire gange større end 4K, og helt utrolige 16 gange større end Full-HD.

Det hele kører på en kanal, der hedder Super Hi-Vision, og sender fra 10 til 17 hver dag med et mix af forskellige programmer.

Se det i Japan

Vil du se TV i 8K, så er det endnu en flybillet væk, for i Japan viser NHK signalet frem på offentlige steder.

Her vil du blandt andet kunne se afslutningsceremonierne fra OL i Rio de Janeiro i det superskarpe format, og faktisk har det japanske TV-selskab også sat en storskærm op i Rio.

Men med til historien hører, at det primært er et fremstød, der skal vise, at teknologien er på vej, snarere end noget, du går hjem og finder med fjernbetjeningen i dag.

NHK har historie for at være først

Samtidigt er det en fortsættelse af historien, for NHK længe markeret sig som foregangsmænd for helt ny teknologi.

Således kunne de allerede i 80’erne broadcaste i HD, hvilket var næsten 20 år før teknologien nåede ud til alle. I dag er de også med i udviklingen af en ny sensor, der klarer 8K og 120 billeder i sekundet.

I den almindelige handel er kameraerne også så småt på vej mod højere videoopløsninger end 4K. Senest har det været rygtet, at det nye GH5, som Panasonic ventes at lancere ved dette års PhotoKina, muligvis kunne komme med 6K-opløsning mod det mere normale 4K.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...