kløft badet i orange lys
© Shutterstock

Det gemte panel i Lightroom der løfter dine billeder

Lightroom er fyldt med smarte redskaber til billedredigeringen, men et af dem bliver ofte overset af nye fotografer. Brug det til at give alle farverne i dit billede et løft.

Billedredigeringsprogrammet Lightroom Classic har flere værktøjer, der kan give farverne i dine billeder mere smæk for skillingen.

Mange kender nok allerede HSL-panelet, hvor man kan justere på de enkelte farver og fx ændre Hue, Saturation og Luminance ved hjælp af skydeknapperne.

Lightroom har imidlertid også et andet værktøj, som kan redigere dine farver, og det gemmer sig allernederst i programmet under den noget kryptiske titel Calibration, som betyder kalibrering, for det bruges af mange fotografer nemlig ikke til at kalibrere-redigere alle farverne i dit billede.

Læs også 10 presets til sort-hvid i Lightroom

Farveredigeringsværktøj i billedbehandlingsprogrammet Lightroom

Sådan ser Calibration-panelet ud, som kan give dig imponerede redigeringer med rige og klare farver. 

Sådan fungerer Calibration-panelet

Hvor HSL-panelet ændrer de enkelte farver i dit billede, kan Calibration-panelet modsat ændre på de tre farvekanaler, dit foto er sat sammen af, nemlig rød, grøn og blå.

Det betyder, at når du fx hiver i skydeknappen for Saturation altså farvemætningen på den blå farvekanal, så bliver alle de pixels, som i forvejen indeholder blå påvirket, og i praksis kan det hjælpe med at give dig flottere og rigere farver i din redigering.

Med Calibration-panelet er det utroligt nemt hurtigt at give sine billeder et helt andet udtryk, og derfor skal man huske at passe på, at man ikke overdriver effekten, så farverne bliver kunstige at se på.

Læs mere 5 klassiske fotoredigeringsfejl, vi alle har begået

To farvehjul ved siden af hinanden

Ved at justere skydeknapperne for Saturation, eller farvemætning på dansk, på den blå kanal til +100 og henholdsvis rød og grøn til -100, kan vi på det højre farvehjul se, hvordan farverne bliver påvirket af Calibration-panelet. 

© Shutterstock

Se den vilde effekt

Trækker du i stedet i hue-skydeknapperne i Calibration-panelet, kan du få flotte billedeffekter frem, som fx det populære orange og blågrønne look, der bruges i mange film, som også kaldes Orange and Teal på engelsk.

Det giver dig rige, varme hudtoner, mens skygger bliver kølligere at se på.

Effekten opnår du ved at hive skydeknappen mod venstre under den blå farvekanal. 

På billedet nedenfor, kan du se, hvordan vi har gjort netop det, og hvor stor en effekt det har på det færdige billede. 

Billede af dådyr redigeret i billedbehandlingsprogram

Billedet af dådyret i solnedgangen bliver med kun to klik meget flottere at kigge på, når vi bruger Calibration-panelet. 

© Holger Svend Anderson

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...