Adobe Photoshop Lightroom CC

Ny version af Adobe Lightroom CC på gaden. 

© Adobe

Adobe klar med ny generation af Lightroom CC

Adobe er klar med en stor opgradering af hele Creative Cloud-pakken, og det betyder både nye funktioner i Photoshop og Lightroom, men mest spændende er en helt nyt webbaseret mulighed.

18. oktober 2017 af Poul Siersbæk

Adobe er klar med en kæmpe opgradering af hele Creative Cloud-pakken, som især byder på nye, spændende muligheder for fotografer. Det gælder ikke mindst billedbehandlingsprogrammet og raw-konverteren Lightroom, der nu giver dig helt nye muligheder.

Lightroom CC, som vi kender det, fortsætter nu under navnet Lightroom Classic CC, og her har Adobe fokuseret på, at programmets ydeevne er blevet optimeret, hvilket vi har set frem til med længsel. Programmet har også fået en maskeringsfunktion, som er farve og nuancebaseret, hvilket gør markeringer langt mere præcise.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Brugerfladen i det nye Lightroom CC er enkel og overskuelig, hvor du kan justere fx eksponering via skydeknapper.

© Adobe

Alle dine fotos i skyen

Det nye navn baner vejen for en nyskabelse i Creative Cloud, for Adobe er nemlig klar med en helt ny cloud-baseret version af Lightroom, der nu bærer navnet Lightroom CC.

Det betyder i praksis, at du nu kan have to versioner af programmet installeret på din computer. Classic-udgaven, som du kender – og så den nye cloud-baserede Lightroom CC, der på mange måder minder om Lightroom Mobile, der kan bruges på tablets og smartphones.

Det smarte ved den nye Lightroom CC er, at alle billeder, du importerer, bliver gemt i skyen, så de automatisk synkroniseres mellem dine enheder. På den måde har du også backup af billedsamlingen, og du kan altid tilgå dem, uanset hvor du er. Dine billeder er altså i trygge hænder i skyen, lige så snart de er importeret til Lightroom.

Adobe Photoshop Lightroom CC
© Adobe

> Tegn abonnement på Digital FOTO og få vores Photoshopbog med 142 siders tips og tricks til Adobes programmer samt 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner.

Redigér dine fotos på farten

Med det nye Lightroom CC kan du redigere billeder på telefonen, din smartphone eller fra din computer, hvorefter ændringerne kan ses på en hvilken som helst anden af dine enheder. Brugerfladen er overskuelig og enkel at gå til, og du kan bruge mange af de samme skydeknapper, som du kender fra den klassiske udgave af Lightroom. 

I denne video fra Adobe kan du se, hvordan de to versioner af Lightroom adskiller sig.

I Lightroom CC har du også fuldt overblik over de importerede billeder, og dine pletskud kan du sortere og lægge i de mapper, du har lyst til. Endelig kan du lynhurtigt dele de redigerede skud på fx Facebook.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Du kan lynhurtigt overskue dine billeder og se dem i stort format.

© Adobe

Også nye muligheder i Photoshop

Photoshop CC har også fået nye funktioner. Ligesom i Lightroom kan man lave maskering i Camera Raw ud fra farver og nuancer. Desuden er der kommet et såkaldt Learn Panel med tutorials og guider på alle sprog. Her hjælpes man til at vælge de rigtige værktøjer, og man får vist, hvor de befinder sig. Der er visuel hjælp til hvert værktøj.

Pen Tool har fået en ny bror med navnet Curvature Pen Tool, der gør det nemmere at lave markeringer med kurver.

Også programmets pensler har fået en tur. Der er kommet et nyt Brush Panel med mapper til organisering af penslerne, og du får nu et bedre preview af, hvordan penselstrøgene optræder.

Photoshop kan nu også håndtere optagelser i 360-grader og HEIF-filer fra Apples nye iPhones. 

Læs også: Fremhæv let efterårets farver med billedbehandling

Flere abonnementsløsninger

Med opgraderingen af Creative Cloud kommer også flere muligheder for at sammensætte sit abonnement efter behov og prisniveau. Det er fx slut med at købe Lightroom som selvstændigt program. 

Du kan vælge at abonnere på Lightroom CC Plan med den helt nye Lightroom CC og 1 TB plads i skyen for 92,50 kroner per måned. Du kan også abonnere på Lightroom CC sammen med Lightroom Classic CC og Photoshop CC inklusive 20 gigabytes i skyen for samme pris. 

Det er endda muligt at tilkøbe plads i skyen. Du kan se alle de nye abonnementsmuligheder her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...