Pige med rødt halstørklæde -  Lightroom Presets

Med Lightroom presets kan du let tilføje en bestemt effekt til dine billeder, der løfter både farver og kontraster. 

© Shutterstock

4 grunde til at du skal bruge Lightroom presets

For de fleste fotografer er billedbehandling vigtig del af at fotografere, men der er ingen grund til at bruge timer foran computeren. Med Lightroom presets kan du justere dine billeder med ét enkelt klik og dermed spare masser af tid på billedbehandlingen.

24. november 2020 af Sarah Marie Winter

Billedbehandling kan være en langsommelig proces med mange gentagelser, men ved at bruge Lightroom presets kan du spare mange klik og samtidig blive inspireret af andre dygtige fotografer.

Hvad er Lightroom presets? 

Et preset er ganske enkelt en række redigeringsindstillinger i Lightroom, der er samlet i ét enkelt klik. 

Lightroom presets giver dig mulighed for at redigere billeder langt mere effektivt, end når du justerer ét billede ad gangen og gentager de samme indstillinger igen og igen. 

Og der er mange andre fordele.

Derfor skal du bruge Lightroom presets

1. Lightroom presets sparer tid

Når du bruger Lightroom presets, kan du spare op mod 85-90% af redigeringsarbejdet, og afhængigt af, hvor meget du kan lide at gøre ved dine billeder, kan du endda blive helt færdig med et enkelt preset. 

I stedet for at redigere hvert eneste billede fra start til slut med de mange gentagelser, det indebærer, kan du bruge presets på flere hundrede billeder på én gang. 

Du kan også indstille Lightroom til at lægge preset på dine billeder, hver gang du importerer billeder gennem programmet.

2. Lightroom presets er brugerdefinerbare

Har du et preset, du er glad for, men som du næsten altid skal justere lidt i farverne eller kontrasten? Eller har din personlige stil ændret sig gennem tiden? 

Det er ikke noget problem. 

Du kan til hver en tid tilpasse dine Lightroom presets, så de svarer til det udtryk, du gerne vil give dine billeder netop nu.

>Læs også: Tag din billedbehandling til nye højder med et komplet kursus i Lightroom

3. Lightroom presets giver dine billeder sammenhæng

Når du redigerer en håndfuld billeder fra fx den samme rejse, kan du give dem et mere ensartet, stilistisk udtryk ved at bruge samme presets på dem alle sammen. 

Det vil skabe sammenhæng og genkendelighed i dine billeder, og det er langt sværere at gøre, hvis du redigerer hvert eneste billede ét efter ét. 

Her kan du se, hvordan du med et Lightroom preset får et mere interessant udtryk i dit billede. 

Til venstre for slideren kan du se originalbilledet, og til højre har billedet med et Lightroom preset fået en retroagtig stil med de blågrønne farver, der minder om gamle, falmede polaroidbilleder.

4. Lightroom presets giver inspiration

Hvis du er løbet tør for idéer til, hvordan du kan give dine billeder et mere interessant udtryk, er hjælpen også let at finde med Lightroom presets. 

Du kan nemlig så let som ingenting downloade andre fotografers presets på nettet og blive inspireret til nye måder at behandle billeder på.

Der ligger utroligt mange presets på nettet, og nogle er gratis at downloade, mens andre koster penge.

Få 10 helt nye presets i Fordelszonen

Hvis du aldrig har brugt presets før, kan det godt virke uoverskueligt at finde ud af, hvilke der er gode at starte med. .

Lige nu finder du 10 presets i Fordelszonen, som gør dine billeder flottere med et enkelt klik. Du finder også en video, der viser, hvordan du bruger de nye presets i Lightroom.

Hent de 10 presets her!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...