Computer med Lightroom

Lightroom gør det nemt at rydde op og fjerne de dårlige fotos.

© Shutterstock.com / Digital FOTO

Sådan rydder du op i dine fotos i Lightroom

Med en grundig oprydning i Lightroom sparer du plads, og det bliver nemmere at finde dine bedste skud. Se, hvordan du laver en forårsrengøring i Lightroom.

Et raw-billede fra et system- eller spejlreflekskamera fylder typisk omkring 25 megabytes, og har dit kamera en meget høj opløsning, kan hvert foto fylde over 100 megabytes.

Ved at slette dubletter og dårlige billeder, du alligevel ikke gider se på, kan du hurtigt spare mange gigabytes på harddisken, og når nu du er i gang, kan du gøre det nemmere at finde dine bedste skud fremover.

Her hjælper vi dig med at rydde op i din billedsamling i Lightroom.

>Læs også: Tag din billedbehandling til nye højder med et komplet kursus i Lightroom

Slet de dårlige billeder i Lightroom

Det hele foregår i modulet Library i Lightroom. Vælg først mappen, du vil rydde op i, i panelet Folders.

Dobbeltklik på det første billede, så det vises i stort format, og gå nu gennem billederne med tastaturets piletaster. Når du ser et foto, du vil slette, taster du X. Dermed bliver billedet markeret som Rejected – altså afvist.

Når du har været alle billederne igennem, taster du G for at se miniaturebillederne. De afviste billeder er nu tonet ned. Har du fortrudt en afvisning, marker du billedet og taster U.

Afviste billeder i Lightroom

I Lightrooms miniaturevisning kan du nemt se de afviste billeder, der er tonet ned og har et sort flag i øverste venstre hjørne.

© Digital FOTO

For at sende de afviste billeder i papirkurven vælger du Photo og Delete Rejected Photos.... Klik på Delete from Disk. Fortsæt på denne måde gennem andre mapper under Folders.

Bedøm dine bedste fotos med stjerner i Lightroom

Når du alligevel er i gang med at gennemgå billedsamlingen, kan du lige så godt bedømme billederne, når du bladrer mapperne igennem.

Det gør du ved hjælp af stjerner, hvor du kan give mellem nul og fem stjerner til hvert foto. Du kan eventuelt nøjes med at bedømme de bedste og kun tildele fire og fem stjerner, mens du lader de mindre gode, som du ikke vil slette, være.

For at give billederne stjerner i Lightroom bruger du tastaturet, hvor du blot taster 5 for at tildele fem stjerner, 4 for at tildele fire stjerner og så videre.

Sådan finder du de bedste fotos i Lightroom

Når du siden vil finde dine bedste fotos i Lightroom, bruger du Library Filter, der ligger over miniaturerne. Er bjælken ikke synlig, vælger du View og Show Filter Bar.

For at se alle billeder med fire stjerner eller mere, vælger du Attribute og klikker på den fjerde stjerne.

Library Filter i Lightroom

Ved at klikke på større end-tegnet med stregen under ud for Rating kan du vælge, om du udelukkende vil se fotos med det valgte antal stjerner, så du fx kun ser firstjernede fotos, eller om du også vil se fotos med et større antal stjerner, så du både ser fir- og femstjernede billeder, når du har klikket på fire stjerner.

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...