Gråfilter i Photoshop

Vælg det rigtige gråfilter

Med et gråfilter kan man skyde med lange lukkertider i dagslys, så skyerne trækker flotte striber på himlen, eller vand i bevægelse får en silkeblød overflade.

11. februar 2016

I dagslys kan man ikke umiddelbart bruge de helt lange lukkertider på flere sekunder, men sætter man et gråfilter, også kaldet ND-filter, på frontlinsen, kommer der mindre lys ind i kameraet, og så kan man pludselig lave nye, flotte effekter i optagelsen, hvor skyerne på himlen bliver tværet flot ud, eller vandet, der løber i bækken, bliver sløret og får en blød overflade.

Filtrene findes i forskellige styrker, der lukker mere eller mindre af for lyset. Og der bruges lidt forskellige betegnelser for styrken. Nogle producenter angiver styrken i hvor meget lyset sænkes, fx 4x, mens andre angiver filterets tæthed, hvor den samme styrke hedder 0.6 ND.

Her kan du se, hvor meget nogle af de typiske styrker reducerer lyset, og hvad det betyder for lukkertiden, hvis lukkertiden er 1/125 uden filter.

  • Uden filter 1/125 sekund

  • 4x/0.6 ND 1/30 sekund

  • 8x/0.9 ND 1/15 sekund

  • 400x/2.7 ND 4 sekunder

  • 1000x/3.0 ND 8 sekunder

På den seneste er der også kommet variable filtre, hvor man drejer på en ring for at ændre styrken, der fx kan variere mellem 2x og 1000x. Priserne starter omkring 500 kroner og går op til cirka 4000 kroner, hvis man vil have den bedste kvalitet.

Har du fotos, der ikke er taget med gråfilter, kan du lave en tilsvarende effekt i Photoshop.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...