Dobbelteksponering af by og fotograf
Dobbelteksponering

Du kan få smukke drømmeagtige billeder ved at smelte to billeder sammen – enten direkte i kameraet eller i billedbehandlingen.

© Aurelien Romain // Unsplash

Sådan laver du smukke dobbelteksponeringer

Dobbelteksponeringer er et levn fra de analoge dage, hvor man kunne risikere at tage to billeder oveni hinanden. Men effekten kan også give kunstneriske billeder med spændende teksturer og silhuetter.

Hvis du godt kunne tænke dig at lave noget, der ikke bare er ét billede, men heller ikke en hel serie, så er én af de mest kreative teknikker indenfor fotografi, dobbelteksponering, lige sagen. 

Her kan du kombinere to eller endda tre skud i ét enkelt billede og få et drømmeagtigt resultat, der helt sikkert ikke ligner alle andre fotografers. 

Du kan lave dobbelteksponeringer med få klik, og alle typer motiver og billeder kan bruges – faktisk er det en god måde at løfte et billede, hvor der ikke sker så meget.

Hvad er en dobbelteksponering?

Dobbelteksponering betyder, at to billeder er taget oven i hinanden. Altså kan du se motiverne fra to billeder i ét og samme foto.

Det stammer fra den analoge tid, hvor filmen blev udsat for lys to gange på samme sted sådan at der ved fremkaldelse af den kom to forskellige motiver oven i hinanden.

Dengang undlod man blot at køre filmen frem, og tog det næste billede oven i det første. I nutidens digitale kameraer kan du ikke gøre det sådan, men der er andre metoder til dobbelteksponering, så du kan kopiere teknikken digitalt. 

Sådan laver du dobbelteksponering i kameraet

Mange digitalkameraer har en dedikeret funktion til dobbelteksponering, så du kan lave billedet direkte i kameraet. Fordelen ved dette er, at det er både let og hurtigt.

Ulempen er, at du ikke har et ligeså stort udvalg af motiver, du kan bruge til dobbelteksponeringen, og du kan heller ikke redigere billederne, inden du lægger dem oven i hinanden.

Funktionen findes blandt andet i Canon EOS 5D Mark III, Canon EOS-1D X og Canon 70D, i en række af de dyrere Nikon spejlreflekskameraer, herunder Nikon D800 og Nikon D300, i Fuji X-Pro1, Fuji X100-serien, Olympus OM-D E-M5 samt i nogle af Pentax' modeller, såsom K10D.

Du kan finde en komplet liste over kameraer med dobbelteksponeringsfunktion her. Rul ned til feltet i venstre side, hvor der står 'Multiple Exposures'.  

Billede taget med dobbelteksponering i kameraet

Sådan kan en dobbelteksponering i kameraet se ud. I dette tilfælde er det to billeder af trætoppen, som er lagt oven i hinanden. 

© Shutterstock

Sæt dig ind i dobbelteksponeringsfunktionen

Inden du går ud og fotograferer dobbelteksponeringer, er det en god idé at sætte sig grundigt ind i, hvordan funktionen til dobbelteksponering i kameraet virker, for det er forskelligt fra kamera til kamera, hvor fleksibel funktionen er.

Fx giver Canon 5D Mark III både mulighed for at tage to eller flere eksponeringer i ét billede, samt at bruge et tidligere billede på hukommelseskortet til at lave dobbelteksponeringen.

Andre mærker kan have flere begrænsninger. Fx vil du med Fujifilms X100-serie kun kunne bruge to billeder skudt efter hinanden til dobbelteksponeringer.

I denne video i Fordelszonen kan du se, hvordan du indstiller et Canon-kamera til at fotograferer dobbelteksponeringer. I denne video gælder det Nikon (kun for abonnenter).

Dobbelteksponering i billedbehandlingen

Der er ingen grund til ærgrelse, hvis dit kamera ikke har en dobbelteksponeringsfunktion. I Photoshop kan du nemlig let kombinere et billede, du har taget i dag med mobilen med et billede, du tog sidste år med kameraet.

I modsætning til funktionen i kameraet, der kan være begrænsende for kreativiteten, fordi du ofte skal bruge billeder, du lige har taget, har du her fuldkommen frie tøjler og kan få nøjagtigt det udtryk, du ønsker.

> Vil du være ekspert i billedbehandling, kan du lige nu få vores kursusbog med 100 forskellige tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto og eksp. Se tilbuddet her.

Sådan laver du dobbelteksponering i Photoshop Elements

Det er ganske simpelt at lave dobbelteksponeringer i Photoshop Elements. 

Her finder du nemlig en funktion til netop dobbelteksponering.

  1. Start med at åbne det billede, effekten skal lægge sig på, i Photoshop Elements, og vælg Guided i toppen. Klik på fanen Fun Edits og på Double Exposure. I højre side ser du nu en menu med de trin, du skal udføre for at opnå effekten. 
  2. Tryk på Crop Tool, og beskær billedet, så dit hovedmotiv er centreret, og klik på fluebenet. 
  3. Klik derefter på Quick,og mal på dit hovedmotiv for at markere det. 
  4. Når du er færdig, så klik på Refine Edge... i bunden, og sæt radius til 20, så kanterne bliver afrundede, og eventuelle hår kommer med i markeringen. Klik på OK. 
  5. Klik så på Import Photo, og vælg det billede, der skal lægge sig som en effekt over det første billede. Klik på Place. 
  6. Du kan gøre billedet mere gennemsigtigt ved at trække i skydeknappen Intensity. Klik på fluebenet. 
  7. Til sidst kan du med Effects vælge en effekt til billedet, som du kan skrue op og ned for ved at trække i skydeknappen Intensity. 
  8. Klik på Next og på Save As for at gemme det færdige billede.
Dobbelteksponering

Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når du kaster dig ud i dobbelteksponeringer. Nogle gange bliver resultatet fantastisk, mens andre motiver ikke egner sig til dobbelteksponeringer. 

Sådan laver du dobbelteksponering i Photoshop

Start med at åbne det første billede i Photoshop. Kopiér laget ved at klikke på Lag, Dubler Lag... eller ved at taste Ctrl/Cmd + J.

Træk nu det næste billede ind i programmet, så det lægger sig ovenpå det første som et såkaldt Smart Object. På den måde kan du nemlig gøre det større eller mindre uden at miste billedkvalitet.

Klik på det øverste lag, som det nye billede ligger i, og træk det ned under det kopilag, som du lavede før, så det øverste lag nu er kopilaget med det første billede.

> I dette videokursus i Fordelszonen kan du se, hvordan du laver dobbelteksponeringer i Photoshop. (kun for abonnenter)

Sæt blandingstilstanden til Skærm i Photoshop

Klik på rullemenuen over lagene, hvor der står Normal. Her kan du bestemme blandingstilstanden. Start med at vælge Skærm. Nu skulle de to billeder gerne være smeltet sammen, så du kan se dem begge på samme tid.

Som regel kræver det lidt justering, før billedet er helt perfekt. Du kan fx justere størrelsen på det nye billede ved at klikke på Rediger, Transformer, Skaler og trække i hjørnerne.

Du kan også flytte det rundt, rotere det, eller spejlvende det. Når du er tilfreds, så klik på det lille flueben over billedet.

Billede redigeret til dobbelteksponering i Photoshop

Sådan kan en dobbelteksponering lavet i Photoshop eller Photoshop Elements se ud. 

© Shutterstock

Brug lagmasker i Photoshop til at fjerne områder

Det kan også ske, at der er elementer af det nye billede, du ikke vil have med i dobbelteksponeringen, fx fordi det dækker over vigtige områder i det gamle billede.

Du kan fjerne uønskede elementer ved at klikke på Tilføj Lagmaske i bunden af panelet, taste D for at gøre forgrunds- og baggrundsfarverne hvide og sorte, og bruge penselværktøjet til at "udviske" områder i billedet.

Hvis du kommer til at male over noget, du gerne ville have bevaret, kan du taste X, så bytter forgrunds- og baggrundsfarverne, og du kan male området frem igen.

For at opnå en effekt som på billedet herover kan du bruge en stor pensel til at fjerne alt i billedet af byen undtagen det lille område, der ligger over ansigtet. 

Bliv ekspert i billedbehandling nu 

Med vores kursusbog "100 tips og kurser" samt de mange videokurser om billedbehandling i Fordelszonen har du alle værktøjerne til at blive ekspert i billedbehandling. 

Du får adgang til Fordelszonen med dit abonnementsnummer, og her finder du desuden mange timers inspiration til både billedbehandling og fotografering. 

Få "100 tips og kurser," 2 numre af Digital FOTO samt fuld adgang til Fordelszonen for kun 49 kroner + porto og eksp. 

> Se tilbuddet her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...