Vælg den bedste RAW: Sådan gør du

Det rå format giver dig ultimativ billedkvalitet, men i mange kameraer kan du indstille forskellige komprimeringer, som både kan påvirke dine muligheder og billedkvaliteten. Her hjælper vi dig med at vælge rigtigt.

V i anbefaler altid, at du fotograferer i raw-format med dit kamera. Raw-filerne indeholder nemlig de rå data fra billedchippen, og det betyder, at du kan opnå en meget bedre billedkvalitet, når du justerer billederne på computeren end med jpeg. Raw-filerne fylder dog også meget mere end jpeg, og derfor kan man i mange kameraer vælge forskellige typer komprimering, der kan gøre filerne mindre, så du har plads til flere billeder på hukommelseskort og harddisk. Du kan fx vælge mellem en ukomprimeret raw-fil samt en eller to typer komprimering. Med komprimering kan du ofte få plads til dobbelt så mange fotos, men derudover kan det også påvirke kameraets hastighed og i teorien også billedkvaliteten.

Kan koste på topfarten
Du vælger i kameramenuen, om filerne skal komprimeres eller ej. I nogle kameraer kan du også vælge, om raw-billederne skal være 12, 14 eller 16 bit. Her vil vi anbefale, at du vælger det højeste antal bit, da du får flere detaljer at arbejde med – særligt i de mørke områder. Det giver lidt større filer, og skal du fotografere hurtige motiver, når du typisk ikke op på kameraets topfart.
Det er lidt forskelligt fra kamera til kamera, hvilke muligheder du har for at tilpasse raw-filerne, og hvilke typer komprimering du kan vælge. Nogle kameraer giver dig også mulighed for at vælge raw-filer i forskellige opløsninger. Vi vil altid anbefale, at du vælger den fulde størrelse, hvor du har mange flere detaljer end i nedsat opløsning.
Her i artiklen kan du se forskellene på de forskellige typer komprimering – og så får du vores anbefaling til, hvad du skal vælge.

Det kan du vælge

Det er forskelligt fra kamera til kamera, hvilke formater du kan vælge. Det er dog typisk to eller tre af følgende muligheder.

Ukomprimeret
Her komprimeres filerne ikke, hvilket betyder, at de fylder maksimalt på både hukommelseskort og harddisk. De store filer kan påvirke farten, så nogle kameraer kan ikke skyde i højeste hastighed, og billedserierne kan blive kortere.

Tabsfrit komprimeret
Her gøres filerne mindre ved at gemme data mere effektivt, men uden at kvaliteten påvirkes. Som med de ukomprimerede filer kan nogle kameraer ikke optage højeste hastighed, og serierne er ofte kortere. Nogle modeller kan tage længere serier end uden komprimering.

Komprimeret
Den hårdeste form for komprimering skruer en smule ned for kvaliteten. Det kaldes også tabsgivende komprimering. De mindre filer kan give mulighed for at tage væsentligt længere og hurtigere serier end med en ukomprimeret indstilling.

Det betyder raw-formatet – i optagelsen

Det raw-format, du vælger, kan spille ind på hastigheden, når du tager billeder. Vi testede hastigheden i tre forskellige kameraer med hver deres raw-muligheder. Kameraerne fra Canon og Fujifilm har en APS-C-sensor og henholdsvis 32,3 og 26,0 mio. pixels. Modellen fra Sony har en stor full-frame-sensor på 60,2 mio. pixels. Vi brugte i alle tilfælde et hurtigt SD-kort med en skrivehastighed på op til 299 MB/s.

Så meget fylder filerne

Det betyder raw-formatet - for kvaliteten

Vi har fotograferet samme motiv med Sony A7R V i henholdsvis ukomprimeret og komprimeret raw, hvor kvaliteten altså potentielt påvirkes. Du kan hente filerne her: raw-filerne.digitalfoto.dk/09-2024

Så hurtigt er det

Vi tog tid på, hvor lang tid Lightroom var om at importere 30 raw-filer på 60,2 mio. pixels og lave 1:1 previews af dem. Her kan du se resultaterne.

Ukomprimeret
2.20 minutter

Tabsfrit komprimeret
2.12 minutter

Komprimeret
2.20 minutter

Vores anbefaling

I vores billeder her kunne vi ikke se en kvalitetsforskel, men teoretisk kan der være en lille forringelse i billeder taget med tabsgivende komprimering. Derfor vil vi udelukkende vælge tabsgivende raw-formater, hvis vi har brug for maksimal hastighed. I alle andre tilfælde vil vi tage billeder med tabsfri komprimering, hvor vi typisk sparer omkring halvdelen af pladsen i forhold til ukomprimerede filer og samtidig ved, at der ikke er nogen kvalitetsforringelse.