Læs også

Canon EOS 600D

Canon EOS 1000D

Som de første i Europa har vi lånt et testeksemplar af EOS 1000D. Kameraet er starten på en helt ny serie. Nikon har via billige modeller som D40 gnavet en stor bid af markedsandelene, og nu svarer konkurrenten altså igen med EOS 1000D, som prismæssigt ligger under EOS 450D, der hidtil har været den billigste model. Det nye kamera er nært beslægtet med storebror, men har alligevel sin egen karakter.

14. juli 2008

Canon EOS 1000DCanon EOS 1000D

Ligheder og forskelle ses tydeligst på kameraets bagside. En af nyhederne på EOS 450D var en omfordeling af knapperne, der gjorde det nemmere at betjene kameraet, selv når man havde øjet til søgeren. På EOS 1000D sidder knapperne på præcis samme måde. Ligesom på 450D har de forskellig overflade, så man vænner sig til at kunne betjene dem i blinde.

Kameraets bagside afspejler også på andre punkter, hvordan EOS 1000D adskiller sig fra det 2000 kroner dyrere EOS 450D. Først og fremmest er lcd-skærmen på det billige kamera kun på 2,5 tommer, hvor den dyre model har 3,0 tommer. På 450D er der en funktion, som slår skærmen fra, når kameraet sættes til øjet. Den findes ikke på det nye, billigere kamera. Endelig er den kraftige gummioverflade på kameraet under højre hånd fravalgt. Det gør, at EOS 1000D ikke ligger helt så fast i hånden, men vi oplevede det ikke som et problem. På forsiden er der stort set ingen forskel på de to søskende.

Helt nye funktioner

Som på 450D vises kameraindstillingerne på lcd-skærmen, så man fx kan se den valgte blænde og lukkertid. Det er muligt at vælge imellem flere forskellige farvekombinationer til oplysningerne på lcd-skærmen. Som udgangspunkt bruges hvid skrift på sort baggrund, men det kan ændres til sort skrift på grå eller hvid baggrund. Det er lettere at læse, men bruger lidt mere strøm. Man kan også vælge en elegant blå-hvid kombination. 1000D har desuden en rigtig god Auto ISO-funktion. I søge søgeren og på lcd-skærmen kan man nemlig se, hvad kameraet har valgt, så man kan gribe ind og indstille ISO-værdien manuelt, hvis man er uenig.

Det nye spejlreflekskamera særdeles veludstyret for et kamera i denne klasse. Det har cmos-sensor med rensefunktion og 10,1 mio. pixels. Billedstabilisering sidder, som altid hos Canon, i objektivet, og der er live view. Når man bruger sidstnævnte, kan man få en række forskellige data op på skærmen, fx et live-histogram. Der er desværre ikke ægte autofokus i den forbindelse. Når man bruger live view, kan man vælge at bruge kameraets normale og hurtige autofokus, der benytter såkaldt fasedetektion til at stille skarpt med. Men her skal man så lige afbryde live view. Den anden mulighed er at bruge kontrastmåling, som man kender fra kompaktkameraer, mens live view er slået til. Det er dog en langsom løsning, da autofokussen skal prøve sig frem for at få et skarpt resultat. Det er ikke nær så godt som Olympus’ og Sonys systemer, hvor autofokus er fuldt funktionsdygtig under live view.

Canons system virker i øvrigt heller ikke med motiver i bevægelse som fx sport. Ifølge specifikationerne optager kameraet tre jpeg-billeder i sekundet, indtil hukommelseskortet er fyldt, og 500 billeder på en opladning. Vi har efterprøvet begge dele, og specifikationerne stemmer. Søgeren er god og næsten lige så stor som på EOS 450D. De syv fokuspunkter kan vælges manuelt eller automatisk. Flere konkurrenter har kun tre. Autofokussen er udmærket. Vi prøvede med en optik på 300 mm at fokusere på en bil, der kom kørende mod kameraet med 80 km i timen, og her blev næsten alle billeder skarpe, selv i serien med tre billeder per sekund. Automatikken valgte konsekvent det rigtige fokuspunkt, og ellers er det nemt at vælge det selv.

Eksponeringen er sikker, og billeddannelsen foregår i den samme type billedprocessor, som sidder i de helt professionelle EOS-kameraer. Den automatiske hvidbalance er også god, men der er en tendens til lidt blålige billeder ved optagelser i skyet vejr og i skygge. Detaljegengivelsen er flot og fuldt på linje med de bedste konkurrenter. Billeddannelsen kan tilpasses forskellige motivtyper med Picture Style-funktionen, som har sin egen knap i modsætning til hos konkurrenterne.

Man kan naturligvis optage i raw-formatet samt i raw og bedste jpeg-kvalitet på samme tid. Billedstøj er ikke noget problem, men ISO 1600 bør kun bruges, når der ikke er andre muligheder. Her er kvaliteten synligt bedre ved lavere værdier, når man fotograferer i svagt lys. Den indbyggede blitz er et svagt punkt. Den har overraskende svært ved at lyse motiver jævnt op. EOS 1000D har ikke hjælpelys til autofokus. Her bruges blitzen, der giver et svagt glimt, som kameraet fokuserer efter. Vil man tage billeder i svagt lys uden blitz, er der med andre ord ingen hjælp at hente.

En vanskelig pulje

Denne gang var det svært at vælge konkurrerende kameraer ud til næste side. Med prisen som et afgørende parameter i denne klasse er det sensationelt billige Nikon D40 ikke til at komme uden om. Nikon D60 har samme specifikationer som EOS 1000D og tager gode billeder, men savner live view og dansk menu. Sony Alpha200 har heller ikke live view, men dansk menu, ni fokuspunkter og langt bedre ergonomi. Olympus E-520 har det hele og dertil ansigtsgenkendelse. Her er søger og billedkvalitet dog ikke helt på niveau med konkurrenterne. Pentax byder sig også til i dette segment. Der er ingen klar vinder i klassen, hvor alle, på nær D40, stort set koster det samme som EOS 1000D. Nogle købere vil prioritere live view og dansk menu, mens andre vil foretrække at gå efter bedste billedkvalitet eller den absolut laveste pris. Med EOS 1000D er det dog lykkedes Canon at ramme et kompromis, der både tilgodeser fornuft og brugerglæde. Det vil gøre overgangen til spejlrefleksfotografering til en inspirerende og kreativ oplevelse for de mange, der er klar til at udvikle sig fra deres mindre avancerede kompaktkamera. Med verdens største kamerasystem i ryggen er Canon EOS 1000D tilmed en fremtidssikker investering, og vi kan dermed kåre denne nyhed som det bedste kamera i sin prisklasse.

Karakterer, specifikationer og konklusion

Billedkvalitet Nikon D40 er stadig meget billigere, men 1000D er merprisen værd. Brændviddeforlængelse: 1,6x ISO: 100-1600 Skærmopløsning: 230.000 pixels Hukommelse: SD-kort Batteri: Litiumion Opgivet batterikapacitet: 500 fotos Dimensioner: 12,6 x 9,8 x 6,2 cm Vægt: 495 gram OVignettering med blitz: 53,1 % Fokusafstand: 12 cm Lcd-betragtningsvinkel: 140 grader

EOS 1000D fra Canon lukker et stort hul i EOS-systemet. Forholdet mellem pris og kvalitet gør EOS 1000D til et godt valg for både familiefotografen og den prisbevidste fotoentusiast. Bedst i prisklassen lige nu.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...