Canon EOS 5D Mark II

DIGITAL FOTO har testet Canon EOS 5D Mark II

Som det første magasin i Danmark har vi haft mulighed for at teste spejlreflekskameraet EOS 5D Mark II. Se uddrag af testen her og glæd dig til den fulde version i DIGITAL FOTO nr. 18.

5. november 2008

Kameraet kommer først i butikkerne tidligst i slutningen af november, men vi fik lov at teste en beta-sample med firmware-version 00. Selv om kameraet altså ikke er en helt færdig produktionsmodel, var vi meget imponerede. Vi er netop blevet færdige med en stor og grundig test af det længe ventede spejlrefleks fra Canon. Testen bliver offentliggjort i sin helhed med billeder, specifikationer og målinger i det trykte blad, men her kan du få en lille smagsprøve.

Det er kun i begrænset omfang nødvendigt at arbejde med det store hjul til eksponeringskompensation bag på kameraet. Farvegengivelsen er mættet og flot, og kun i svagt kunstlys er der grund til at gribe manuelt ind. Jpeg-billeddannelsen styres nemt og sikkert med Picture Style. Denne funktion rummer forprogrammerede opsætninger af farve, skarphed og kontrast, der passer til motivtyper som portræt, landskab med mere, ligesom man kan lave sine egne profiler. De ændres ved et tryk på en knap, og valget ses på lcd-skærmen. Dette er en uhyre vigtig funktion, hvis man gerne vil have flotte jpeg-billeder direkte ud af kameraet. Nikon og Sony har samme muligheder, men det fungerer ikke nær så godt i praksis.

Canons nye Auto ISO sørger for en lukkertid, der mindst svarer til brændvidden, altså fx 1/250 sekund til 250 mm brændvidde. Det er med til at sikre skarpe billeder. Den særlige funktion Automatic Peripheral Illumination Correction neutraliserer automatisk vignettering fra Canon-objektiver. Op til 40 optikker kan programmeres ind i kameraet, og mere end 60 profiler kan downloades fra nettet. Fullframe-kameraer med høj opløsning er ekstra følsomme over for støv, men 5D Mark II er udstyret med Canons hidtil mest avancerede støvfjerner.Autofokussen hos Canon har alle dage været lidt hurtigere og lidt mere præcis end konkurrenternes, og sådan er det stadig. Man kunne ønske sig flere fokuspunkter spredt mere ud, men de, der er, gør det fremragende under alle lysforhold, brændvidder og motivtyper.

Verdens første med Full HDS

Som noget helt nyt kan EOS 5D Mark II optage video i Full HD med en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Video optages i mov-formatet og kan afspilles i en almindelig Quick Time Player eller med den medfølgende software. I bedste kvalitet skal man regne med, at ét sekunds optagelse fylder 7 MB. Billed- og lydkvalitet er imponerende god, men man skal være opmærksom på, at autofokussen ikke fungerer, og at eventuel billedstabilisering skal slås fra på objektivet.For den erfarne vil Canon EOS 5D Mark II sammen med et par gode objektiver være et forrygende værktøj, der gør det muligt at opfylde nærmest enhver fotografisk ambition. Glæd dig til DIGITAL FOTO nr. 18/2008, der udkommer i starten af december. Her får du den fulde anmeldelse af dette nye kamera, hvor vi afslører, om Canon kan blæse Nikon D700 og Sony Alpha900 af banen. Og så får du svar på, om EOS 5D Mark II er verdens bedste kamera i prisklassen under 100.000 kroner.

Billeder taget med EOS 5D Mark II

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...