Canon EOS 5D Mark II

Eksklusiv danmarkspremiere: Vores første indtryk af Canon EOS 5D Mark II

På et pressemøde i København onsdag d. 17. september præsenterede Canon et nyt og meget lovende digitalt spejlreflekskamera. DIGITAL FOTO fik i den forbindelse lejlighed til at prøve kameraet, og her er vores første reaktioner.

18. september 2008

Af Klaus Nygaard

Når man får kameraet i hånden, opdager man straks, at det umiddelbart minder meget om forgængeren EOS 5D. Det er stort set samme størrelse på nær en halv millimeter i højden, og vægten er nøjagtig den samme. Men det skal man bestemt ikke lade sig narre af, for det nye kamera er spækket med spændende tiltag.

Fortsætter vi med det udvendige, så er det første og fremmest skærmen bag på kameraet, der springer i øjnene. Den er på 3,0 tommer og har en opløsning på hele 920.000 pixels. Canon er altså endelig kommet på omgangshøjde med Nikon på den front. Skærmen har en betragtningsvinkel på 170 grader og en speciel overfladebehandling, der mindsker reflekser. Skærmen er intet mindre end fantastisk og giver et rigtig godt indtryk af ens optagelser. Den fremstår knivskarp og detaljeret og er en stor forbedring.

Der er også blevet plads til et par nye knapper bag på Mark II. Nu er der direkte adgang til funktionen Picture Style, så man ikke skal rode rundt i menuen for at finde den hver gang, man vil ændre indstillinger for farver, skarphed osv. En anden ny knap er AF-On, der bruges i forbindelse med live view-funktionen, der også har sin egen aktiveringsknap over skærmen i venstre side. Den sidste nyhed bag på kameraet er en smart sensor. Den registrerer, hvor meget lys der er omkring kameraet, og skruer op eller ned for lyset på skærmen. Det er eksempelvis smart, hvis man fotograferer i et mørkt lokale, og ikke vil vække opmærksomhed. Vi fik lejlighed til at prøve funktionen indendørs, og den virkede rigtig godt. Vi holdt en finger foran sensoren, der sidder under den store skærm, og straks blev lyset sænket. Rigtig fin nyhed.

Af andre udvendige nyheder skal skærmen oven på kameraet også fremhæves. Den er lidt større end på forgængeren og byder blandt andet på en meget kærkommen forbedring. Det er nu muligt at se den valgte ISO-værdi på skærmen uden at aktivere dette først. Det bør mindske risikoen for at tage billeder med forkert indstilling. Programhjulet i venstre side har fået et par ekstra muligheder, som fx CA, der står for Creative Auto. Her kan man via en lille grafik på skærmen bag på kameraet vælge en mere sløret baggrund eller en lysere eksponering uden at skulle rode med blændetal og eksponeringskompensation. Det kan være en fordel for den mindre øvede bruger. Også denne funktion fungerer fint i praksis, og det er vores overbevisning, at denne mere visuelt orienterede måde at indstille sit kamera på, vil vinde indpas i mange kameraer de kommende år.

Mens 5D Mark II på det ydre minder meget om det tre år gamle 5D, så er der sket en masse ting under overfladen. Den største nyhed er muligheden for at optage video. Opløsningen er intet mindre end 1920 x 1080p også kaldet Full HD. Dermed er Canons nye kamera det første spejlrefleks i verden med den mulighed. Vi havde også lejlighed til at prøve denne spændende nyskabelse, og det fungerede overraskende enkelt. Man aktiverer blot videomuligheden i menuen, og herefter er Set-knappen bag på kameraet dedikeret til start og stop. Man bruger live liew, så man ser altså sine motiver undervejs på kameraets lcd-skærm. Den store fordel frem for almindelige videokameraer er, at man kan arbejde både med et stort brændviddeområde og med dybdeskarphed eller mangel på samme, og autofokussen virker også i forbindelse med videooptagelser. Der en indbygget monomikrofon og en lille højttaler, så vi kunne nemt afspille vores optagelser og høre, hvad der blev sagt undervejs. Der er mulighed for tilslutning af en bedre mikrofon via kameraets minijackstik. Det EOS 5D Mark II, som vi har prøvet, er det første, der er kommet til landet, og er en speciel sample-udgave. Det betyder, at kameraet ikke er 100 procent færdigt, men altså fuldt funktionsdygtigt. Det betyder desværre også, at vi ikke måtte overføre vores optagelser til en computer og offentliggøre dem. Derfor så vi kun fotos og videoklip på kameraets skærm, og det ser virkelig forrygende ud. Meget skarpe og detaljerede videooptagelser med en flot dybdeuskarphed. Man kan optage i op til en halv time ad gangen, og billedraten er 30 per sekund. Vi har set to videofilm i fuld opløsning, som Canon har lavet med kameraet, og det ser meget lovende ud. Der er ikke længere ret mange grunde til at slæbe to forskellige kameraer med i marken for den gennemsnitlige bruger. Optagelserne kan i øvrigt overføres til computeren eller afvikles direkte fra kameraet via en fladskærm takket være det indbyggede HDMI-stik, der sidder på kameraets ene side bag et robust gummidæksel. Man kan desuden tage stillbilleder, mens man filmer. Det afbryder dog videooptagelsen i en brøkdel af et sekund afhængig af den aktuelle lukkertid.

Mark II er udstyret med Canons nye DIGIC 4-processor. Det betyder blandt andet, at kameraet kan arbejde hurtigere, og det er der brug for med så høj en opløsning. Der er 21,0 mio. pixels at gøre godt med, og det kræver nogle kræfter at jonglere rundt med de store billedfiler. Vi oplevede et meget handlekraftigt kamera, der ikke på noget tidspunkt tøvede. I øvrigt er det blevet lidt hurtigere end forgængeren. Det tager nu 3,9 billeder i sekundet. Det gamle 5D klarede tre per sekund. En anden klar forbedring er ISO-området, der nu går fra 50 til 25.600. Det er svært at bedømme mængden af støj, når man udelukkende kan se sine billeder på kameraets skærm, men vi zoomede ind på den meget detaljerede skærm og med en forstørrelse på 10x, kunne vi godt danne os et første indtryk. Vi tog billeder ved ISO 400, 1600, 2000 og 6400. Mens der på de tre første indstillinger er fuld kontrol med billedstøjen, så kommer der i sagens natur noget mere på sidstnævnte indstilling. Men det så stadig fornuftigt ud, og kan formentlig sagtens bruges i en snæver vending.

Også menusystemet er forbedret, selv om det stadig er meget konservativt i sit grafiske udtryk. En række faneblade med simple ikoner udgør grundstrukturen, men selv om det virker lidt kedeligt, så er brugervenligheden i top. Alle linjer under hvert faneblad kan være på et skærmbillede, så man ikke som på forgængeren skal scrolle op og ned. Man kan nu bruge hele skærmen til at se sine indstillinger på og nemt ændre dem løbende ved at markere dem på skærmen. En anden dejlig nyhed er muligheden for at se, hvor mange procent, der er tilbage i batteriet, før det skal oplades. Batteriet er i øvrigt forstærket med 400 miliamperetimer og klarer nu op til 850 optagelser.

Den optiske søger er også styrket på Mark II. Den dækker hele 98 % af motivet og fremstår lys og klar. Der er også flere informationer i søgeren end tidligere. Da vi fotograferede med kameraet kunne vi både se ISO-værdi og batteristatus, og det er en god hjælp. Alternativt kan man bruge live view, der også er nyt i forhold til den forrige model. Den kan bruges med tre forskellige fokusfunktioner. Der en kontrastmåling, hvor spejlet ikke klapper op. Den betyder, at man kan tage billeder næsten lydløst, men er også en relativt langsom metode. Man kan også bruge den mere traditionelle autofokus, men her skal spejlet klappe op, og skærmen bliver sort et kort øjeblik. Det er til gengæld en hurtigere og mere nøjagtig metode. Endelig prøvede vi live view med fokusering baseret på den indbyggede ansigtskendelse, der meget overbevisende kan genkende helt op til 35 ansigter på en gang. Man kan dermed udvælge ansigter, så man fx i en fodboldkamp lægger fokus og eksponering på udvalgte spillere.

Alt i alt er der meget, som tyder på, at EOS 5D Mark II kan blive årets mest spændende spejlreflekskamera. Det er fyldt med forbedringer og nye tiltag, der gør fotografering og videooptagelse endnu nemmere. Om kameraet er så godt, som vores første indtryk tyder på, bliver afgjort, når vi får et helt færdigt testeksemplar mellem hænderne til grundig gennemgang i vores testcenter. Det endelige kamera ventes på markedet i slutningen af november, hvis alt går vel. Vi håber at få fingre i et testeksemplar allerede i oktober, og vil som altid vende tilbage med landets første og mest troværdige anmeldelse i den trykte udgave af DIGITAL FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...