Nikon D90

Så kom verdens første digitale spejlreflekskamera, der også kan optage video. Og Nikon har i den grad lukket op for godteposen. Alligevel kræver den gode billedkvalitet stadig en del af fotografen.

13. november 2008

Live view er ved at vende op og ned på traditionel spejlrefleksfotografering, og endnu har vi sikkert kun set toppen af isbjerget på udviklingen. Et af de store skridt i den retning er, at det nu er blevet muligt at give spejlreflekskameraer den videofunktion, som tidligere var forbeholdt kompaktkameraerne, og verdens første spejlreflekskamera med video blev altså Nikon D90. Og funktionen er let at bruge. Et tryk på Lv-knappen bag på kameraet aktiverer live viewfunktionen. Det kobler den normale spejlreflekssøger fra, så motivet ses på kameraets lcdskærm. For at optage video trykker man på OK-knappen, og kameraet optager, indtil der trykkes igen. Tages et stillbillede med kameraets almindelige udløser, afbrydes videooptagelsen straks og genoptages ikke.

Video optages med 24 billeder i sekundet og kan omstilles mellem opløsninger på henholdsvis 1280 x 720 pixels, som er i 16:9-format, og 640 x 424 samt 320 x 216 pixels, der begge svarer til sideforhold 3:2. Lyden optages i mono via en indbygget mikrofon i huset. D90 har ikke indgang til løs mikrofon.

Videoens billedkvalitet er flot. Man ser klart, at Nikons objektiver er af bedre kvalitet, end hvad der findes i de fleste videokameraer. Med kraftig vidvinkel kan man tilmed uden fortegning få langt mere med i optagelsen, end det er muligt med et traditionelt videokamera. Lyden afspilles ligeledes i mono, men er udmærket.

Det svageste punkt er den automatiske hvidbalance, som ikke virker med videofunktionen, og at man ikke kan justere autofokus under videooptagelse. Specielt er den manglende autofokus et problem, fordi billedkvaliteten er så høj. Små billedfejl og uskarpheder bliver ekstra tydelige, idet mange videomotiver rører på sig.

En anden ting er, at kameraet hurtigt bliver meget varmt ved videooptagelse og kun kan filme i højeste opløsning i fem minutter, inden det bør køle af. I lavere opløsning kan det klare op til 20 minutter inden afkøling.

Man kan spørge sig selv, om man overhovedet har brug for videofunktion i et spejlreflekskamera. Faktum er, at denne ekstra funktion ikke har gjort kameraet dyrere. Det er blot den vej, udviklingen går, og producenterne følger med. Et sted, hvor videofunktionen faktisk er ret smart, er ved bryllupper, hvor man nu både kan tage billeder og optage video i høj kvalitet. Vi ser video som et stort og markant fremskridt for spejlrefleks.

Nikons bedste live view

D300 var Nikons første kamera med live view, men på Nikon D90 fungerer det bedre. Nu aktiveres funktionen med sin egen knap, og billedet hakker mindre med 25 billeder i sekundet i stedet for forgængerens kun 15.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 17

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...