Læs også

Canon EOS 600D

Canon EOS 550D

Test af Canon EOS 550D

EOS-seriens storsælger er ude i en ny og forbedret udgave. Forfra ligner EOS 550D forgængeren 500D til forveksling, og set bagfra er der kun få ændringer. Det er indvendigt, at Canon har flyttet grænserne for, hvad man kan forvente i prisklassen.

27. maj 2010

EOS-seriens storsælger er ude i en ny og forbedret udgave. Forfra ligner EOS 550D forgængeren 500D til forveksling, og set bagfra er der kun få ændringer. Det er indvendigt, at Canon har flyttet grænserne for, hvad man kan forvente i prisklassen.

Smilet blev langsomt bredere og bredere, efterhånden som vi fik flere billeder fra Canon EOS 550D op på computerskærmen. Eksponeringen er sikker, detaljegengivelsen fornem, og farvegengivelsen behagelig. Disse billeder er ganske enkelt de bedste, vi nogensinde har set på et digitalkamera til en pris på under 10.000 kroner. Og smilet blev ikke mindre efterhånden.

Forklaringen skal findes to steder. For det første er EOS 550D udstyret med en billedsensor på 17,9 mio. pixels. Det er samme opløsning som det anmelderroste, halvprofessionelle Canon EOS 7D. Selv om opløsningen er helt den samme, har de dog ikke den samme cmossensor. For det andet er billedprocessoren i topklasse. Risikoen ved en så høj opløsning er, at de små pixels, det medfører, vil skabe billedstøj, der viser sig som korn. Det har Canon dog styr på. Billeder taget på ISO 400 og 1600 er nærmest ikke til at skelne fra hinanden, og først på de højeste ISO-værdier sætter kornene ind. Billederne bliver dog aldrig, som på EOS 50D, uacceptabelt dårlige.

Billedkvaliteten kan man selv tilpasse på en lang række punkter, som fx med Picture Style. Men det er også muligt at vælge, hvor mange korn man vil acceptere, idet man selv kan vælge den maksimale ISOværdi, som man ønsker, at Auto ISO får adgang til. Vi testede kameraet med Canons EF-S-objektiv, som dækker området 18-55 mm. Det lever fuldt op til sensorens fine detaljegengivelse og bakker op med flot skarphed, selv på fuld blænde, lige fra billedmidten og helt ud i hjørnerne.

EOS 550D har Canons nye funktion, der automatisk korrigerer vignettering fra de fleste nye originalobjektiver. Alligevel mener vi ikke, at dette objektiv er et oplagt valg til dette kamera. Det er karakteristisk for Canon, at lige så ivrige de er for at være i front rent teknologisk med den bedste billedkvalitet, lige så utilbøjelige er de til at ændre deres spejlreflekskameraer designmæssigt. Det betyder i praksis, at EOS 550D ganske enkelt ikke er så behageligt at holde og arbejde med som fx Nikon D5000. EOS 550D er lige klejnt nok til store hænder, men det hjælper gevaldigt, hvis man udstyrer det med batterigrebet BG-E8. Det koster hele 1799 kroner, men giver et langt bedre greb om kameraet, ikke mindst i højformat. Desuden har det den fordel, at det gør det muligt at køre kameraet med seks AA-batterier, hvis man en dag skulle blive fanget uden et friskt batteri. Grebet kan også tage to litiumionbatterier. Ud over det batteri, man får med kameraet, bliver man derfor nødt til at købe et ekstra, som koster 599 kroner.

EOS 550D har fået et nyt batteri. Batterier og batterigreb fra ældre EOS’er dur dermed ikke, men til gengæld holder det nye batteri op til 40 billeder mere end batteriet fra EOS 500D, ifølge CIPA-standarden.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 8/2010

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...