Nikon Coolpix P6000

Test af Nikon Coolpix P6000

Så kom verdens første kamera med indbygget gps endelig. Dermed kan man se, præcis hvor billederne er taget. Vores oplevelse med kameraet begyndte dog mærkeligt nok ved Ækvator flere tusind kilometer fra redaktionens testcenter.

2. januar 2009

Præcis som man kan bestemme positionen af en bil eller båd ved hjælp af gps, kan man også koble længde- og breddegrader til exifdata i et jpeg-billede, så man bagefer med meters nøjagtighed kan se, hvor billedet blev taget. P6000 er først med indbygget gps-antenne, så koordinater bliver skrevet direkte ind i exif. Dermed kan man se, nøjagtig hvor billederne er taget.

Vi havde ventet længe på P6000 og begyndte straks at tage billeder. Nu indikerede kameraet både 0 graders længde og bredde. Det vil på almindeligt dansk sige, at billederne skulle være taget i Atlanterhavet ved Ækvator. Et blik på lcd-skærmen afslørede, at det ikke var tilfældet. Gps-systemet skal først aktiveres, hvilket det ikke er fra fabrikkens side.

Dræner batteriet

Systemet aktiveres ved at dreje indstillingshjulet over på GPS og slå søgningen til. Det tog kameraet nogle timer at finde satellitterne, men så ses deres placering på skærmen sammen med præcis længde- og breddegrad. Når satellitterne én gang er registreret, går det efterfølgende meget hurtigere.

Herefter slår man over på almindelig automatik. På lcdskærmens normale billede er der nu et satellit-ikon. Er det ledsaget af to eller tre bjælker, er der tilstrækkeligt signal til, at placeringen lagres i jpeg-filen. Er der én bjælke, eller forsvinder ikonet, kan man stadig tage billeder, men uden gps-oplysninger.

Systemet virker godt, men der er et par ting at være opmærksom på. Er gps-funktionen slået til, kigger P6000 også efter satellitter, når det er slukket. Det halverer den i forvejen beskedne batteriholdbarhed. Den lille gpsenhed virker desuden kun undtagelsesvis indendørs.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 01/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...