Nikon D3X

Test af Nikon D3X

Det topprofessionelle Nikon D3X er i særklasse det dyreste kamera, vi har testet. Det er en sand guldklump for reklame- og kunstfotografer samt alle andre, som bare ikke kan få detaljer nok i billederne.

20. marts 2009

Med en opløsning på 24,4 mio. pixels har Nikon mere end fordoblet opløsningen på deres eksisterende topmodel, passeret alt, hvad Canon har på hylderne, og lagt sig i spidsen af pixelræset sammen med Sony Alpha900. Bortset fra den ekstreme opløsning, og hvad den medfører af langsommere optagehastighed, er Nikon D3X identisk med den tidligere topmodel.

Design, betjening, forsegling og autofokus er fuldstændig som på Nikon D3 og adskiller sig kun minimalt fra D700 og D300. Desværre betyder det også, at kameraet, ganske uforståeligt, ikke har sensorrens, samt at autofokus ved live view er meget langsom.

Nikon har dermed to topprofessionelle kameraer. D3 med 12,1 mio. pixels, ISO til 25.600 og serieoptagelser på op til 11 billeder i sekundet, som især henvender sig til pressefotografer. Og D3X, som hovedsaglig vil blive brugt af reklame- og portrætfotografer – og i øvrigt alle, der ønsker maksimal billedkvalitet i form af detaljegengivelse.

Imponerende detaljer

Det er ikke , fordi det er dyrt, og det er ikke, fordi det er topmodellen, men D3X har ganske enkelt X faktor. Det er et kamera, der føles, lyder og ser rigtigt ud. Det er en fornøjelse at kigge gennem søgeren, og efter få dage med kameraet ved man, hvilken forrygende billedkvalitet man belønnes med.

Disse faktorer tilsammen giver kameraet en autoritet, der ansporer til at blive ved og blive ved med at fotografere.

Er man steget op fra fx Nikon D300, er D3X ikke meget anderledes at betjene. Man nyder den større søger og endnu bedre ergonomi.

Den store forskel ligger i billederne. Funktioner som DLighting, der justerer kontrastområdet ind på jpeg-billeder, tager virkelig fat, og Picture Control, der styrer skarphed og farvemætning, er tilsvarende effektiv.

Omvendt stiller kameraet også krav til fotografen. Hvis D3X er indstillet til høj farvemætning på et motiv, der ikke kan bære det, går det galt. Det gør kun udfordringen større.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 5/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...