Panasonic Lumix DMC-G1

Test af Panasonic Lumix DMC-G1

Her er kameraet, som virkelig seriøst forsøger at bygge bro mellem spejlrefleks- og kompaktkamera-verdenen. Det er også det første kompaktkamera med udskiftelig optik. Om det er en revolution i den digitale historie kan du læse her.

22. januar 2009

På den store Photokina-messe i Tyskland kunne Panasonic præsentere efterårets mest omtalte kamera. Med Lumix G1 bliver styrkeforholdet mellem traditionelle spejlreflekskameraer og kompaktkameraer i den grad udfordret, og kameraet er en af de mest ambitiøse modeller, vi længe har testet.

G1 er rent faktisk det første kompaktkamera i verden, hvor man kan skifte imellem forskellige objektiver, tilmed af høj kvalitet. Forskellen på et klassisk spejlreflekskamera og G1 er, at man her har fjernet spejlet og den optiske søger og har erstattet dem med en elektronisk søger og live view via lcd-skærmen.

Fokusering klares i G1 ved hjælp af kontrastdetektion. Med denne funktion afsøges billedet for kontrast områder, og derefter indstilles fokus, til de udvalgte kontrastovergange fremstår helt skarpt.

Helt nyt kamerasystem

Panasonic lancerer med G1 systemet Micro Four Thirds, som de har udviklet i tæt samarbejde med Olympus. Det interessante ved Micro Four Thirds-systemet er blandt andet, at kameraet fysisk måler og vejer en del mindre end selv det allermindste spejlreflekskamera, der findes på markedet, Olympus E-420.

Selve billedsensoren i G1 er samme størrelse som en normal Four Thirds-sensor, der har et billedareal på 17,3 x 13,0 mm. Men det, der adskiller Micro Four Thirds-systemet fra almindelige Four Thirds-kameraer, er, at G1 har 50 procent kortere afstand fra objektivfatningen til billedsensoren, samtidig med at objektivfatningens diameter er blevet reduceret med seks mm. Endelig har selve objektivfatningen fået hele 11 elektriske kontakter i stedet for de normale ni.

Resultatet er, at G1 er blevet et virkelig kompakt kamera, uden at det dog er gået ud over ergonomien, som er rigtig god. Den største fare ved denne nye konstruktion er efter vores vurdering, at man meget lettere kan være uheldig og komme til at berøre billedsensoren, når man skifter imellem objektiver.

I starten var vi lidt skeptiske, da vi hørte nyheden om, at den optiske søger og spejlet i G1 var erstattet af en lcd-skærm med live view samt en elektronisk søger. Hidtil har markedets elektroniske søgere nemlig været af ringe kvalitet, hvor man i bedste fald lige kunne ane billederne i dagslys, mens man i værste fald blev udsat for meget slørede billeder, hver gang en del af motivet bevægede sig. Disse bange anelser fik dette nye kamera dog efter få minutters brug sat en effektiv stopper for.

Den elektroniske søger i G1 har en opløsning på hele 1,4 mio, pixels, og billedet bliver opdateret 60 gange i sekundet. Faktisk er denne søger mere tydelig end de mindste optiske søgere, vi har set på de billigste spejlreflekskameraer.

Den fleksible lcd-skærm kan drejes i alle vinkler og har en opløsning på 460.000 pixels. Den er lysstærk, og som en smart finesse skifter kameraet automatisk til den elektroniske søger, når man sætter øjet til søgeren.

En anden ting, der nagede os fra starten, var nyheden om, at G1 havde en autofokus, der benyttede kontrastdetektion, som normalt er langsommere end fasedetektion, der bruges i spejlreflekskameraer. Men også her må vi tage hatten af for Panasonics veludførte pionerarbejde. Autofokussen er hurtig og præcis, og så kan den måle efter 23 individuelle punkter, der alle kan vælges manuelt. Endelig kan man også vælge Auto Tracking, hvis man vil følge motiver i bevægelse, eller man kan vælge ansigtsgenkendelsen. G1’s autofokus kan sagtens matche et spejlreflekskamera i mellemklassen, og så er det genialt, at man kan vælge imellem 23 individuelle punkter. Her kan mange spejlreflekskameraer kun levere ni eller 11 punkter.

For at kunne benytte almindelige Four Thirds-objektiver skal man anskaffe adapteren DMWMA1, som koster 1600 kroner. For øjeblikket kan man dog kun bruge autofokussen med de objektiver, der understøtter kontrastdetektion, hvilket i dag er seks objektiver, hvoraf tre er fra Olympus og tre fra Panasonic. Kameraet taber pusten lidt i forhold til spejlrefleks, når det gælder billeder per sekund. Her klarer Lumix G1 kun tre billeder i sekundet.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 02/2009

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...