Test af Sony Alpha NEX-5

Selv om sensoren er større end hos Micro Four Thirds-konkurrenterne, er det imponerende nok lykkedes for Sony at lave NEX-systemet endnu mindre. UDFØRELSEN ER ET LANGT STYKKE AD VEJEN YDERST VELLYKKET, men første generation rummer også et par fodfejl.

27. august 2010

Sony har med NEX-systemet indledt et angreb på Micro Four Thirds-kameraerne og har et særligt trick oppe i ærmet. Det er nemlig lykkedes at lave afstanden mellem sensor og objektiv mindre end hos konkurrenterne, og det gør NEX til verdens mindste kamera med udskifteligt objektiv. Med den nye 16-mm-optik er det faktisk ikke større end et klassisk kompaktkamera. Samtidig er sensorstørrelse og billedkvalitet fuldt og helt på niveau med Alpha-spejlreflekserne med APS-C-sensor. Sony har desuden skabt en helt ny elektronisk objektivfatning kaldet E-mount. Den er kompatibel med Sonys spejlreflekssystemer, og fatningen vil inden længe desuden blive brugt på en helt ny klasse af HD-video-kameraer med APS-C-sensor og udskifteligt objektiv. Sony-systemet er dog ikke helt så fint integreret i det oprindelige, som tilfældet er med fx Micro Four Thirds. Den kommende adapter, LA-EA1, som gør det muligt at benytte Alpha-objektiver, kommer nemlig ikke med autofokus. Der er ganske vist en motor til at trække de ældre objektivers mekaniske blændefunktion, men uanset om objektivet har indbygget fokusmotor eller ej, skal man fokusere manuelt. Prisen ventes at blive 1490 kroner.

Enkelt og helt anderledes Vi testede NEX-5 med et 18-55-mm-zoomobjektiv. Med det ligner kameraet intet, du før har set. Huset er lille, og optikken er stor. Objektivet kan ikke, som hos Olympus, klappes sammen og virker derfor ekstra voldsomt på det lille kamera. Det er dog værd at bemærke, at fokus- og zoomringene kører blødere og mere ubesværet end på nogen anden optik, vi har prøvet. Det er guld værd til videooptagelse. En god modlysblænde medfølger. Det L-formede kamera er ganske vist lidt upraktisk at transportere, men ligger til gengæld rigtig godt i hænderne, når man bruger det. Sony har valgt at gøre NEX ekstremt enkelt. Der er en knap til at tænde og slukke, en udløser til foto og video samt en afspilleknap oven på kameraet. Bagpå er der kun ganske få knapper. Det giver overblik og er en fordel, hvis man kun har behov for at indstille eksponeringskompensationen, for den er dejlig nem at benytte. I alle andre sammenhænge er de få knapper et minus. For vil du skifte program, kræver det nemlig mindst fem tryk på knapperne. Når du vil skifte ISO, kræves der seks, og det er desuden svært at finde de første par gange, for indstillingen gemmer sig i undermenuen Lysstyrke/Farve. Vil du skifte til manuel fokus, kræver det mindst syv klik. Så hvis du er den type fotograf, der kan lide at styre optagelserne selv, tager det altså tid med NEX. En anden diskutabel ting er, at kameraet hverken har indbygget blitz eller søger. Den i øvrigt glimrende eksterne blitz kan stikkes i en nydesignet blitzsko, hvor også tilbehør som søger eller videomikrofon kan placeres. Det sparer plads, men er en upraktisk løsning, da den nye blitzsko er inkompatibel med normalt udstyr.

Læs resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 12/2010

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...