Sort-hvid foto taget med hjemmelavet kamera.

Bo tager både sort-hvid og farvefotos med sine hjemmelavede kameraer.

© Bo Belvedere Christensen

Nomineret til årets læserprojekt 2022: Hjemmelavede kameraer

Nørdet eksperiment giver hjemmelavede kameraer. Bo Belvedere studerer fotografiets kunst som få.


Bo Belvedere er 65 år, og han har fotograferet gennem 58 år. Til hverdag er han bjergguide, rejseleder og forfatter til flere bøger om bjerge og fotografi. Efter at være skiftet udelukkende til at tage digitale billeder i 2002 vendte han tilbage til analoge kameraer igen i 2016.

Bo er vil med at eksperimentere, og det betyder, at han har skudt billeder med rigtig mange atypiske kameraer. Både kameraer, han selv har bygget, og kameraer han har ombygget. 

Bos eksperimenter er oftest på film, og han arbejder bl.a. en del med pinhole-fotografi. Pinhole-kameraer har ikke noget objektiv, men derimod et meget lille hul, hvor lyset trænger ind i kameraet.

© Bo Belvedere Christensen

Pinhole-fotografering er en fotogenre, hvor der ikke er noget objektiv på kameraet. Man kan købe færdige pinhole-kameraer, man sætter film i, men det er også muligt at ombygge kameraer – eller lave sit helt eget.

De billeder, man skyder, bliver til via et lille hul i kameraet. Lyset trænger ind i kameraet og motivet aftegnes på de lysfølsomme film. Der er ingen hjælp at hente, da alt foregår manuelt, så man skal fx også udregne lukkertiden selv.

Selve teknikken stammer fra verdens første kamera – nemlig et camera obscura, og det var med samme teknik, at Nicéphore Niépce tog verdens første fotografi i 1826. Bos hjemmelavede kameraer bygger på samme teknik.

Bo Belvedere tager fotos med hjemmelavede kameraer.

Bo udregner selv sine lukkertider, når han fotograferer med de alternative kameraer. Nogle gange er lukkertiden længere end 20 minutter – og nogle gange en hel time. De ultra lange lukkertider giver helt silkebløde vandoverflader som her.

© Bo Belvedere Christensen
Billede taget med kamera lavet af en knækbrødsdåse.

Billedet her er taget med Bos kamera, der er lavet af en WASA knækbrødsdåse.

© Bo Belvedere Christensen

ER DIT PROJEKT DET NÆSTE?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere.

Send billede(r) og et par linjer til os og Skriv “Årets Læserprojekt 2023” i emnefeltet.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...