Sort-hvid foto taget med hjemmelavet kamera.

Bo tager både sort-hvid og farvefotos med sine hjemmelavede kameraer.

© Bo Belvedere Christensen

Læserprojekt nr. 6 2022: Hjemmelavede kameraer

Vores læsere deler ofte kreative eller flotte fotoprojekter med redaktionen. Dem vil vi gerne vise frem, for hvad er mere inspirerende og lærerigt end de billeder, som andre fotoentusiaster har lagt kræfter og energi i?

Bag om læseren – Bo Belvedere Christensen

Jeg er … 65 år og har fotograferet gennem 58 år. Til hverdag er jeg bjergguide, rejseleder og forfatter til flere bøger om bjerge og fotografi. Efter at være skiftet udelukkende til at tage digitale billeder i 2002 vendte jeg tilbage til analoge kameraer igen i 2016.

Jeg er vild med … at eksperimentere, og det betyder, at jeg har skudt billeder med rigtig mange atypiske kameraer. Både kameraer, jeg selv har bygget, og kameraer jeg har ombygget. Mine eksperimenter er oftest på film, og jeg arbejder bl.a. en del med pinhole-fotografi. Pinhole-kameraer har ikke noget objektiv, men derimod et meget lille hul, hvor lyset trænger ind i kameraet. Teknikken er meget mere primitiv end den, man bruger i dag med moderne digitale kameraer, men til gengæld kan denne genre give nogle helt unikke billeder, hvis ellers det gøres korrekt – og der er mange ting, der kan gå galt.

Jeg har lige bygget … et kamera ud af en knækbrødsdåse. Dåsen har jeg malet sort indeni, og efterfølgende har jeg boret et lille hul i siden, hvor lyset kan trænge ind til filmen. De film, jeg bruger, er udløbet, og jeg overbelyser dem og underfremkalder dem. Det giver et foto, som minder om et litografi.

Bo Belvedere tager fotos med hjemmelavede kameraer.

Bo udregner selv sine lukkertider, når han fotograferer med de alternative kameraer. Nogle gange er lukkertiden længere end 20 minutter – og nogle gange en hel time. De ultra lange lukkertider giver helt silkebløde vandoverflader som her.

© Bo Belvedere Christensen

Bag om teknikken: Sådan laver Bo sine kameraer

1. Uden objektiv

Pinhole-fotografering er en fotogenre, hvor der ikke er noget objektiv på kameraet. Man kan købe færdige pinhole-kameraer, man sætter film i, men det er også muligt at ombygge kameraer – eller lave sit helt eget.

2. Et lille hul

De billeder, man skyder, bliver til via et lille hul i kameraet. Lyset trænger ind i kameraet og motivet aftegnes på de lysfølsomme film. Der er ingen hjælp at hente, da alt foregår manuelt, så man skal fx også udregne lukkertiden selv.

3. Ældgammel teknik

Selve teknikken stammer fra verdens første kamera – nemlig et camera obscura, og det var med samme teknik, at Nicéphore Niépce tog verdens første fotografi i 1826. Bos hjemmelavede kameraer bygger på samme teknik.

Billede taget med kamera lavet af en knækbrødsdåse.

Billedet her er taget med Bos kamera, der er lavet af en WASA knækbrødsdåse.

© Bo Belvedere Christensen

Er dit projekt det næste?

Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere. Send billede(r) og et par linjer til [email protected] 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...