Tryggve er 63 år, og han købte sit første kamera, da han var 19.
Tryggve har beskæftiget sig en del med undervandsfotografi med analogt udstyr, men i 2004 skiftede han helt over til digitale kameraer, og det gav en fornyet lyst til at fotografere og lave nye fotoprojekter.
Tryggve er selvlært fotograf, og den nyeste fotogenre, han har kastet sig over, er dråbefotografi.

Tryggve bruger masser af udstyr til at lave dråbekollisioner, men noget af det vigtigste er mine Olympus-kameraer. Derudover bruger han også et objektiv på 40-150 mm.
© Tryggve KarlsenTryggves dråbeudstyr består af en såkaldt styringsenhed, der kontrollerer, hvor store dråberne skal være, og hvor ofte de skal komme. Der er i alt tre magnetventiler, som laver dråberne, der støder sammen og danner de farvede figurer.
Han skyder i et mørkt rum og bruger en lille lampe for at orientere sig. Tryggve skyder en række prøveskud og justerer derefter. Det passer som regel med en lukkertid på 1/20 sekund og en blænde omkring F18-20.
Tryggve bruger en Olympus-flash, der er tilsluttet styreenheden, og den er rettet mod loftet. Derudover bruger han op til seks Yongnou-flash på hver side, der er indstillet til slave-funktion, hvilket vil sige, at de følger Olympus-flashen.
De mange slave-flash er sat til det laveste ledetal, så blitzlyset kan blive så kortvarigt som overhovedet muligt. Tryggve sætter ledetallet til 58. Omkring dråbeudstyret har han monteret to hvide akrylplader, der spreder blitzlyset mest muligt.
Sidst, men ikke mindst, skal væsken forberedes. Her bruger Tryggve fortykningsmiddel til at gøre vandet tykkere. Når vandet er tilsat fortykningsmiddel, bliver dråberne mere markante og robuste i sit udtryk.

Dråbens plask laver en stolpeform, som bliver ramt af en ny dråbe. Det er sådan, der opstår en paraplyformet dråbe.
© Tryggve Karlsen
Sådan ser Tryggves imponerende opstilling ud, når han skyder sine fotos af dråberne.
© Tryggve KarlsenER DIT PROJEKT DET NÆSTE?
Alle kan deltage, og vi sætter en spændende præmie på højkant, der afsløres senere.
Send billede(r) og et par linjer til os og Skriv “Årets Læserprojekt 2023” i emnefeltet.