En mand fra Libyen
Jagten på en ven

Edgar Martins vandt Sony World Photography Awards med sin fotoserie fra Libyen, der er et portræt til ære for hans afdøde ven.

© Edgar Martins, Portugal, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Vinderen af verdens største fotokonkurrence er fundet

Næsten en halv mio. billeder har juryen været igennem i den store internationale fotokonkurrence, Sony World Photography Awards. Vinderen er en gammel kending, som sejrede med et personligt projekt.

14. april 2023

Vi var med i London, da vinderen af verdens største fotokonkurrence, Sony World Photography Awards, blev fundet.

Blandt næsten en halv mio. bidrag var det portugiseren Edgar Martins, som til sidst løb med sejren med sit portrætprojekt “Our War".

Vinderprojektet er en meget personlig portrætserie fra Libyen, hvor hans ven og fotojournalist Anton Hammerl i 2011 blev bortført og dræbt. 

Edgar Martins holder takketale
Vindertalen

Edgar Martins fortalte i sin takketale om sit første møde med vennen Anton Hammerl, som egentlig var en kærestes ekskæreste. Martins vinder omkring 140.000 kroner, en masse udstyr og en soloudstilling i 2024.

© Masashi Takiguchi, Sony Europe President; Edgar Martins, Photographer of the Year 2023. ©Courtesy of Creo

I 2022 tog Martins så sagen i egen hånd og tog til Libyen for at konstruere et portræt af sin ven ud fra de folk, han havde mødt eller fotograferet undervejs, eller som på anden måde mindede ham om sin ven.

Edgar Martins har tidligere været hædret i Sony World Photography Awards, og i 2016 bragte Digital FOTO et interview med ham om hans billeder fra bl.a. en BMW-fabrik og et vandkraftværk. Blandt anmeldere i England og USA kaldes Martins en af sin generations vigtigste og mest indflydelsesrige fotografer.

Om Sony World Photography Awards

  • Konkurrencen begyndte for 16 år siden.
  • Den består af fire selvstændige konkurrencer – professionel, åben, unge og studerende, og under hver af disse findes en række kategorier med hver sin vinder.
  • Det er gratis at deltage, og den overordnede vinder får $25.000, Sony-udstyr og en soloudstilling. Øvrige vindere kan ligeledes glæde sig til udstyr og blive udstillet samt trykt i en bog.
  • 415.000 deltog i 2023, hvor også en række nationale vindere samt en “Outstanding Contribution to Photography" og en “Sustainability Prize" blev uddelt.


Her er vinderne i andre populære kategorier

I kategorien “Wildlife and Nature" gik sejren til en af vores personlige favoritter, en fotoserie om dyr i byen, primært bjørne, vaskebjørne og prærieulve, skudt af amerikanske Corey Arnold.

Lige disse tre arter har været særligt gode til at tilpasse sig bymiljøet, alt imens andre dyrearter uddør. Faktisk i sådan en grad, at de finder så meget mad, at bjørnene ikke længere går i hi.

(Artiklen fortsætter under tilbuddet)

Prærieulv har slået sig ned i storbyen
Den vilde by

Corey Arnold fortalte, at han satte et fotofælde op i en park i Chicago, hvor prærieulven her havde slået sig ned. Efter fem måneder fangede han den endelig – til gengæld blev den så forskrækket over flashen, at den først vendte tilbage igen to måneder senere, hvor han så bl.a. skød dette billede.

© Corey Arnold, United States, Finalist, Professional competition, Wildlife & Nature, Sony World Photography Awards 2023

Al Bello hev sejren hjem i Sportkategorien, hvor han har portrætteret Kelsie Whitmore – den første kvindelige professionelle baseballspiller, der spiller i en professionel mandlig liga.

Kelsie Whitemore, baseballspiller, kaster bolde i opvarmningen
Kampen i toppen

Kelsie Whitmore spiller – som den eneste kvinde – for Staten Island Ferryhawks i den professionelle liga Atlantic League. Hun spiller med og mod mænd, der er både hurtigere, højere og stærkere end hende.

© Al Bello, United States, Finalist, Professional competition, Sport, Sony World Photography Awards 2023

Fan Li fra Kina var meget glad og beæret over at vinde Arkitektur-kategorien for sine sort-hvid-billeder af en nedlagt cementfabrik.

En nedlagt cementfabrik
Ren cement

Cementfabrikken blev bygget i 1996 og havde stor betydning for udviklingen i byen Guilin. I dag er den rykket til en ny location, og bygningerne står tomme tilbage.

© Fan Li, China Mainland, Finalist, Professional competition, Architecture & Design, Sony World Photography Awards 2023

En yndling hos mange var en portrætserie af sydafrikanske Lee-Ann Olwage, som havde besøgt “Kakenya’s Dream School" i Kenya, der sørger for at sikre pigerne en uddannelse frem for fx tidlige tvangsægteskaber.

Efter hun havde taget og printet portrætterne, lagde hun dem på gulvet, strøede blomster ud over og tog nye billeder af dem. Blomsterne skulle være med til at fokusere på deres drømme og genskabe fortællingen om børn i ægteskab.

Det trick sikrede Lee-Ann førstepladsen i kategorien Creative.

Kenyansk pige i skoleuniform
Drømmen om en fremtid

12-årige Michealle Naeku fra “Kakenya’s Dream School" drømmer om at blive sygeplejerske.

© Lee-Ann Olwage, South Africa, Finalist, Professional competition, Creative, Sony World Photography Awards 2023


Innovativ løsning vinder ny pris

En af de nye priser i år, “Sustainability Prize", er kåret på tværs af de professionelle kategorier og går til en fotograf, som med sine billeder bidrager til et af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling.

Tågenet på bjergsiden i Lima samler vand
Tågenet

Vandmangel er et stort problem i Lima, hvor der er stor tilflytning fra landområderne. Nettene her kan samle 20 liter vand om dagen.

© Alessandro Cinque, Italy, Shortlist, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023

Vinderen her blev en fotoserie fra italienske Alessandro Cinque, der til daglig bor i Lima i Peru. Her spottede han en dag nogle grønne net på bjergsiden. Det viste sig at være en innovativ løsning på vandmangel for de mange fattige, der bor i randområderne af Lima, som er bygget på en ørken.

Alessandro Cinques projekt var nomineret i kategorien “Documentary and Projects", hvor også danske Mads Nissens billeder fra Afghanistan var nomineret.

De vandt også

Herunder kan de se de øvrige vindere.

Frossen sø i Polen
Vinder af Landskab

Fra januar til marts fløj polske Kacper Kowalski 76 soloture i gyrokopter eller motoriseret paraglider. Han fløj omkring 10.000 km og brugte 200 timer alene i luften. Billederne er taget fra mellem 50 og 150 meters højde over vand nær Tricity i det nordlige Polen. Her på den frosne sø kan man bl.a. se spor fra ræv, og hullerne og boblerne kommer fra metan.

© Kacper Kowalski, Poland, Finalist, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2023
Par kigger ud over vandet i Saudi Arabien
Vinder af Portfolio

James Deavin brugte nogle måneder i starten af 2022 i Saudi-Arabien på en opgave. De billeder, han tog i sin fritid, sendte han ind til Sony World Photography Awards og vandt guld i Portfolio-prisen.

© James Deavin, United Kingdom, Finalist, Professional competition, Portfolio, Sony World Photography Awards 2023
træ hænger i luften
Vinder af Still Life

Kechun Zhang bor tæt på en enorm have i Kina, hvor man gror træer og buske, som senere sættes ud i andre parker. En dag så han et træ hænge i luften ude foran sit vindue, og det blev til en serie af træer, sten og buske i seler hængende fra kraner.

© Kechun Zhang, China Mainland, 1st Place, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2023
Kvinder og soldater i Congo
Vinder af Dokumentar

Hugh Kinsella Cunningham har brugt månedsvis på at følge en flok kvinder, der arbejder og demonstrerer for fred i DDR Congo.

© Hugh Kinsella Cunningham, United Kingdom, 1st Place, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023
En gruppe Wayuus
Vinder af Environment

De to venner fra Bolivia og Argentina, Marisol Mendez og Federico Kaplan, vandt med deres serie om Wayuus, et oprindeligt folk fra La Guajira, et område i Colombias kystørken.

© Marisol Mendez (Bolivia) & Federico Kaplan (Argentina), 1st Place, Professional competition, Environment, Sony World Photography Awards 2023
Kinesisk Yunnan-opera
Vinder af Studerende

Yunnan-operaen, som er en særlig gren af kinesisk opera, er truet på sin eksistens, og derfor har studerende Long Jing sat fokus på den med sin billedserie.

© Long Jing, China Mainland, Student Photographer of the Year, Student competition, Sony World Photography Awards 2023
Stole stillet op til skoleåbning
Vinder af Unge

17-årige Hai Wang vandt Unge-kategorien med et billede af stole stillet op til en skoleåbning, som aldrig blev til noget pga. Covid.

© Hai Wang, China Mainland, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Sony World Photography Awards 2023

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...