Fra filmen American Beauty

10 film om fotografi enhver fotograf bør se

Film og foto følges ad, og der er meget inspiration at finde i film. Og så er der bare nogle gode historier. Her er 10 film om foto, som du bare skal se.

20. december 2016

1. One Hour Photo (2002)

En thriller med den altid fantastiske Robin Williams i hovedrollen som ensom ekspedient i fotobutik, hvor han kommer lidt for tæt på sine kunder.

2. City of God (2002)

En intens fortælling om en spirende fotografs hårde opvækst i Rio De Janeiros gader. Ikke blot en spændende historie, men også en filmisk utrolig smuk film.

3. War Photographer (2001)

Oscarnomineret dokumentarfilm om krigsfotografen James Nachtwey, som fotograferer sig gennem krige og kriser. Filmen dokumenterer også Nachtways søgen efter meningen med al den ondskab, han arbejder midt i i fx Rwanda. Uhyggelige billeder, rørende historie.

4. Finding Vivian Maier (2013)

Dokumentarfilm om gadefotografen Vivan Maier, hvis arbejde fra 60'ernes New York blev opdaget tilfældigt, da en ung mand købte en kasse med negativer på en auktion, og begyndte at fremkalde dem. En rørende historie om en speciel kvinde, som skjulte sit talent for hele verden.

5. Blow Up (1966)

Plottet i denne italienske klassiker er simpelt. En fotograf tager billeder af et kærestepar i parken, men opdager efterfølgende, at han har fotograferet et mord. Under overfladen tager filmen dog fat i helt fundamentale tanker omkring fotografi.

6. Annie Leibovitz “Life Through A Lens” (2008)

Leibovitz har gennem en lang karriere fotograferet alle de store - fx. Mick Jagger, George Clooney og John Lennon. I dokumentarfilmen fortæller de om deres oplevelser med hende, ligesom vi kommer med på settet på nogle af hendes photoshoots.

7. Amélie (2001)

Amelie er ikke en decideret foto-film, men fotografi spiller en stor rolle i denne franske film. Den er visuelt utrolig smuk med brug af en helt unik farvepalette.

8. Rear Window (1954)

James Stewart og Grace Kelly har hovedrollerne i denne Hitchcock-film om en fotograf i kørestol, som udspionerer sine naboer gennem sit kamera. Pludselig er han overbevist om, at han har set et mord.

9. American Beauty (1999)

Denne film er enten deprimerende eller humoristisk, alt efter hvordan du vælger at opfatte den. Lyset er fantastisk hele filmen igennem, kombineret med kreative vinkler og lange, inspirerende skud, er det en filmisk oplevelse. Og så er Kevin Spacey fantastisk i hovedrollen.

10. The Revenant (2015)

Filmen er filmet udelukkende med naturligt lys, noget nutidens digitale kameraer giver muligheden for. Et filmisk mesterværk, som enhver fotograf kan lade sig inspirere af. Og så har den Leonardi DiCaprio i hovedrollen.

Bonus! HOKA HEY: A Story of Survival and Change (2016)

En spritny dokumentarfilm om den selvlærte krigsfotograf Jason P. Howe, som siden 2001 har dækket konflikter i bla. Columbia, Afghanistan, og Irak. Filmen tager fat i temaer som censur fra mediernes side samt de farer, som krigsfotografer arbejder under verden over. Filmen får premiere på filmfestivalen i i Bologna 14. juni 2016.

Hvis du godt kan lide gode, filmisk smukke spillefilm, kan du også kigge nærmere på:

  • Days of Heaven (1978)

  • Road to Perdition (2002)

  • Apocalypse Now (1976)

  • Memoirs of a Geisha (2005)

  • Black Swan (2010)

  • Lawrence of Arabia (1962)

  • Fight Club (1999)

  • Moulin Rouge (2001)

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...