Find dig egen fotostil

Hvis du vil skille dig ud fra mængden som fotograf, skal du finde din egen fotostil. 

© Shutterstock

3 tips til at finde din egen fotostil

Du har sikkert set fotografer, hvis stil er helt unik og ligner en million. Med få tricks kan det blive dine billeder, der vil få folk til at begejstres, og hvem ved, måske bliver du den nye internetsensation.

11. juli 2018 af Mathias Blohm Schytte

I det nyeste nummer af Digital Foto kan du læse om engelske Andy Kirby og norske Svein Skjåk Nordrum, der begge har fundet deres egen fotostil.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste ti numre af Digital FOTO. 

Her får du tre hurtige tips til, hvordan du gør din egen fotostil unik:

1. Lad dig inspirere af andres fotostil

Selvom det kan føles som snyd, så er det altså helt i orden at lade sig inspirere af andre.

Alle store kunstnere lader sig inspirere, og så længe man ikke decideret kopierer eller stjæler, er der intet i vejen med at lade sig inspirere at folk, hvis fotostil man kan lide.

Der findes mange steder, hvor man kan finde inspiration. I dag har de fleste store fotografer egne hjemmesider, men også på Instagram er der mange talenter.

Brug de sociale medier til at søge inspiration, du vil formentlig hurtig kunne finde folk, der har ramt en stil, som du vil kunne lide.

På Instagram kunne det eksempelvis være arkitektfotografen Dirk Bakker, hundeelskeren Theron Humphrey eller sydafrikanske Darryll Jones, der har specialiseret sig i at fotografere opstillede miniatureudgaver af en stormtrooper fra Star Wars.

2. Gør dine billeder genkendelige

En af nøglerne til succes er genkendelighed. Hvis andre øjeblikkeligt kan se, at netop du har taget et billede, er du kommet langt.

En måde at opnå genkendelighed på er ved at bruge de samme kameraindstillinger eller holde dig til et enkelt objektiv.

Har du nogenlunde samme blænde, brændvidde og komposition på dine billeder, vil de formentlig have en del fælles træk.

En anden måde at gøre dine billeder genkendelige på, er ved at fokusere på én slags motiv fx street, heste eller fugle.

Det kan også være, at din unikke fotostil ligger i billedbehandlingen, fordi du bruger et bestemt filter eller en preset til dine billeder. Måske fotograferer du udelukkende sort-hvid. 

Det er helt op til dig, hvad der gør din fotostil unik.

> Læs meget mere om fotografering her

Find din egen fotostil

Farverne, motivet eller optageindstillingerne. Der er mange måder hvorpå, du kan give dine billeder et ensartet og genkendeligt udtryk. 

© Andrés Salas // Unsplash

3. Vær selvsikker

Et kamera i hånden kan ofte giver forbavsende stor velvilje hos folk.

Tænk bare på, hvor meget folk er villige til at vente, hvis en mand er ved at fotografere sin kone foran Eiffeltårnet. Nogle vil endda dukke sig for at sikre, at de ikke kommer til at ødelægge billedet.

Det handler om selvsikkerhed.

Vis, at du er ved at tage et billede, og lad gerne som om, at netop dit billede er det vigtigste i verden. Det er det formentlig ikke, men din udstråling vil signalere seriøsitet, og det vil folk i høj grad respektere.

Skal du have fremmed person med i dit billede, er det god stil at spørge om lov først.

Her spiller selvsikkerhed igen en stor rolle. Hvis du selvsikkert forklarer din model, hvorfor og hvordan du gerne vil fotografere dem, er der stor chance for at de vil indvilge.

Står du derimod med et flakkende blik, og ligner en, der mest af alt har lyst til grave dig ned, er risikoen for en afvisning langt større.

Når du har fundet din egen stil, er det også vigtigt, at du selv tror på den - og holder fast i den.

Læs også: 4 tricks til dit næste photoshoot 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...