Med et actionkamera eller et vandtæt kompaktkamera kan du tage nye og anderledes billeder under vandet. Herunder får du seks tips, der hjælper dig til at få de bedste billeder med op fra det våde element.
Se også: Få styr på kameraets indstillinger med vores e-bog. Hent den her.
1. Test grejet først
Før du hopper i bølgen blå, bør du undersøge dæksler og låger. Et sandkorn i en pakning kan ødelægge dit kamera. Tjek, at pakningerne er fri for støv og lukkede. Har du været i saltvand, skal du altid skylle kameraet efter i en spand med postevand. Det renser sand og salt ud af knapperne på undervandshus eller kamera.
2. Start på roligt vand
En swimmingpool er det optimale sted at eksperimentere med undervandsfoto. Her er masser af lys, og vandet er klart og uden understrøm. Sollyset bliver samtidig reflekteret af poolens farvede vægge.

I poolen kan du nemt eksperimentere med forskellige indstillinger og træne i at følge hovedmotivet.
© Shutterstock3. Brug mindst 1/125 sekund
I vandet er alt i bevægelse. Derfor bør du kompensere med hurtigere lukkertider. 1/125 sekund og hurtigere vil fryse bevægelserne, mens langsomme lukkertider som 1/15 sekund risikerer at sløre alt, der bevæger sig.
Er du til automatik, så brug blænde- eller lukkertidsprioritet, hvis kameraet har muligheden. Det lader dig tilpasse undervejs. Indstil så meget som muligt, inden du hopper i. Så kan du koncentrere dig om motiverne.

Fisk og andre dyr i vandet skal helst fryses med en forholdsvis hurtig lukkertid. Skru eventuelt lidt op for ISO-værdierne, så du kan bruge hurtige lukkertider.
© Shutterstock4. Vidvinkel giver renere skud
Brug altid en vidvinkel til fotografering under vand. Selv i det klareste vand er der mange urene partikler, og benytter man tele, risikerer man at komme til at stille skarpt på urenhederne i stedet for hovedmotivet. På grund af lysets brydning i vandet får man heller ikke lige så meget vidvinkel under vandet, som man gør over vand. Samtidig har man brug for al den dybdeskarphed, man kan få, i undervandsbillederne.

Med vidvinkel kan du holde en kort afstand til motiverne og samtidig få meget med.
© Shutterstock5. Drop det vandrette
Vandet er et område med begrænset tyngdekraft, så hvorfor skal alle dine billeder være vandrette? Udnyt den uendelige frihed i vandet til at skyde fra alle mulige vinkler. Fotograferer du fx fisk, kan det være en fordel at skyde opad. Det hjælper kameraet med at adskille et mørkt motiv fra den mørke baggrund, som bunden ofte er.

Ved at pege kameraet opad kan du få en flot ensartet og lys baggrund.
© Shutterstock6. Hold fast i farverne
Tæt på overfladen kan man se alle farver, men de forsvinder gradvist, jo længere ned du kommer. Er du tre meter nede og motivet tre meter væk, så har lyset allerede rejst seks meter, når du tager billedet. Rød forsvinder først, mens orange og gul forlader festen ved dybder på cirka otte og 15 meter. Kunstigt lys kan redde farverne.

Nogle kameraer kan stilles til en særlig undervandsibdstilling, der forstærker farverne, der ellers forsvinder, når man dykker flere meter ned.
© Shutterstock