kvindelig skiskyder affyrer gevær i sneen
© Joel Marklund

Historien bag det vilde billede

Den professionelle sportsfotograf Joel Marklund løfter sløret for, hvordan han tog billedet af en kugle midt i flugten.

Det er ikke nemt at fryse en geværkugle, netop som den forlader løbet på en riffel, men det lykkedes den svenske sportsfotograf Joel Marklund ved kvinders verdensmesterskab i skiskydning i Slovenien i 2021. 

Joel tager hvert år titusindvis af billeder, som leder for det svenske billedeagentur Bildbyrån, der leverer billeder til blandt andet medierne. 

Billedet, som er Joels favoritbillede fra 2021, forestiller Linn Persson, som træner forud for en af de afgørende konkurrencer i mesterskabet, og fotografen er særligt glad for billedet, fordi det er anderledes end mange af de andre sportsbilleder, han typisk ser i medierne. 

For at få billedet, var han nødt til at kravle ned i en lille tilsneet grøft ca. 10 meter fra atleten, så han kunne få den helt rigtige vinkel, med de sneklædte trækroner i baggrunden. 

Han brugte sin 70-200 mm F2.8 på sit Nikon D6 på 200 mm til at komme tæt nok på sit motiv, som han fotograferede på den maksimale blændeåbning.

Lukkertiden var nødt til at være meget hurtig for at fange projektilet, og han indstillede derfor kameraet til 1/8000 sekund. 

Med kameraet sat til skyde en serie, sad han klar og ventede, mens den svenske atlet lagde an til at skyde, og lige før hun trykkede på aftrækkeren, skød Joel løs og fik billedet i toppen af artiklen. 

>Læs mere 4 lette tips: Sådan tager du flotte sportsbilleder

Du kan følge Joel på Instagram, hvor du blandt andet kan se hans billeder fra vinter OL i Beijing 2022.

Det bedst mulige udstyr

Som professionel sportsfotograf er Joel Marklund nødt til at have det bedst mulige udstyr, som han kan stole på i enhver situtation. 

Han er nemlig ude og fotografere i al slags vejr, og her skal udstyret bare virke uanset om det -30 eller +40 grader. 

Men godt udstyr alene gør ikke en god fotograf, mener Joel, som husker, hvordan han medvirkede i en Youtubevideo, hvor han fik taget sit professionelle kamera fra sig og i stedet fik et legetøjskamera.

Og så skulle han ellers i gang med at fotografere det bedste sportsbillede af skateboardere som muligt.

Det endte med nogle rigtig gode billeder og eksperimentet viste ham, at man godt producere gode billeder, selv med begrænset udstyr.

Joel, der er Nikon-ambassadør, er for nyligt skiftet til det nye Nikon Z 9 som sit hovedkamera, men bruger stadigvæk også sit Nikon D6. 

>Læs vores test af Nikons nye topmodel Z 9

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...