Fem fif til fede madbilleder

Mad er efter selfies det, vi oftest tager billeder af. Men hvordan tager du de bedste madbilleder?

Brug dagslys, når du tager billeder af mad

Med nogle få fif kan du få meget bedre billeder af mad

© Shutterstock

Kogebøger er fyldt med lækre madbilleder, men kun sjældent blive de madbilleder, vi selv tager, så gode.

Så hvordan får du alligevel billeder af din mad, der kunne ligne noget fra kogebøgerne - fx til din Instagram-profil.

1. Rolige omgivelser

Ryd op omkring tallerknen eller skålen og sørg for, at dugen eller bordet ikke har forstyrrende elementer som et markant mønster, knaster eller markante årer.

2. Brug naturligt lys

Mad og flash går ikke sammen. Direkte sol dur heller ikke, da begge dele giver mørke skygger. Sørg for, at du har masser af naturligt dagslys og supplér med en reflektor modsat vinduet.

Sluk gerne lyset i loftet, så du slipper for det gule tungstenlys, og får lettere ved at ramme en perfekt hvidbalance.

3. Stor blændeåbning og rekvisitter

Brug en stor blændeåbning på fx F3.5 eller F5.6, så anretningen er i fokus. Pas på dybdeskarpheden ikke bliver alt for lille.

Brug også gerne rekvisitter, som fx kniv og gaffel, et lækkert stykke brød eller sæsonens krydderurter til at få helheden perfekt.

4. Brug stativ

Brug et stativ, så du kan holde en længere lukkertid og undgår at gå højt op i ISO, hvis det kniber med lyset.

5. Skyd i raw

Det er nødvendigt at efterbehandle billedet, hvis maden skal fremstå lækker ud. Skyd derfor altid i raw.

I raw-konverteringen i Elements eller Lightroom kan du løfte skyggerne ved at flytte Shadows mod højre, redde højlysene ved at flytte Highlights mod venstre og finjustere eksponeringen med skydeknappen Exposure.