Bayer-filter

Manden bag farverne fra dit kamera er død

En billedchip i et digitalkamera er farveblind, men takket være en opfindelse fra 1970’erne, kan dit digitalkamera lave farvefotos. Nu er manden, der satte billedchippen i stand til at se farver, død.

27. november 2012

Billedchippen i et digitalkamera kan kun registrere mængden af lys, men ikke farven på det. Men med en smart opfindelse gjorde forskeren Bryce Bayer, der arbejdede hos Kodak, det muligt at lave farvebilleder fra en billedchip. Ifølge Imaging Ressource døde Bryce Bayer den 13. november, men opfindelsen, som bærer hans navn, sidder i langt de fleste digitalkameraer i dag.

Bayer-filteret, som opfindelsen kaldes, blev patenteret i midten af 1970’erne og er et mikroskopisk mønster, som ligger foran den farveblinde billedchip. Det består af røde, grønne og blå felter, der hver dækker en pixel på billedchippen. Filteret er gennemsigtigt, så en pixel under et grønt felt registrer kun grønt lys, mens én under et rødt kun opfanger rødt lys.

Da kameraets processor ved, hvilke farver de enkelte pixels har modtaget, kan den udregne de præcise farver i hele billedet. Halvdelen af felterne i mønstret er grønne, mens en fjerdedel er røde og en fjerdedel blå. Overvægten af grønne felter skyldes, at det menneskelige øje er mere følsomt over for grønt lys.

Før Bayer-filteret kunne man kun lave farvebilleder ved at benytte tre forskellige billedchips, men med det smarte mønster kunne én chip klare det hele.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...