Fotodestination Lofoton populær blandt fotografer skønhed storslået naturfoto


© Shutterstock

Populære fotodestinationer i Nordeuropa - og deres udfordringer

Mange fotografer har i tidens løb lagt vejen forbi Island, Norge og Færøerne til nogle af Nordeuropas bedste fotolokationer. Dem har vi kigget nærmere på her, hvor vi også giver et bud på et nyt sted, som vi tror bliver et hit.

De seneste år har flere og flere fotografer fra hele verden valfartet nordpå for at fange de mest fantastiske landskabsbilleder. 

Turen går ofte til enten Island, Norge eller Færøerne, når landskabsfotograferne pakker kufferten, og derfor har vi samlet tre gode fotolokationer og de udfordringer, de stiller os over for som fotografer. 

Sidst men ikke mindst får du i denne artikel også vores bud på, hvad det næste europæiske favoritsted bliver for fotografer.

Flyvraget du bare må skyde

Kun få fly kan prale af at være fotograferet så mange gange som vraget af US Navy Super DC-3-flyet, som også kaldes Sólheimasandur-vraget efter stranden af samme navn, det ligger på. 

Flyet stammer fra det amerikanske søværn og måtte nødlande her i 1973, efter at is på motorerne, satte dem ud af funktion. Alle besætningsmedlemmer overlevede styrtlandingen, og efterfølgende er de funktionelle dele af flyet blevet bjerget.

Tilbage står en skal på en ellers tom, sort, sandslette på den den sydlige del af Island, og fordi det er så populært, går der turistbusser til og fra vraget. 

Det bedste tip til at skyde motivet, er at vælge det rigtige tidspunkt, hvor det ikke er overrendt af andre fotografer og turister, som kravler rundt på vraget, og gør det svært at få et ordentligt billede. 

Det, der gør motivet så dragende, er nemlig, at det rå vrag med dets skarpe kanter og forskellige grader af forfald, står alene i en udørk. 

Når du fotograferer vraget på det rigtige tidspunkt uden andre mennesker, handler det om at bruge en vidvinkel mellem 16-35 mm og fylde søgeren med masser er negativ plads, altså tomrum, rundt om motivet. 

Norges fantastiske vinkel 

Et andet sted, som er et yderst yndet rejsemål blandt fotografer, er Lofoten-øerne i Nordnorge. 

Her er udsigten fra broen, der leder ind til byen, Hamnøy, en oplagt fotolokation på alle tider af året - og særligt når chancen for nordlys er størst fra september til marts. 

Her flokkes fotograferne til Lofoten-øerne for at få vinklen fra broen, hvor det er muligt at fange vand og klipper i forgrunden, bebyggelsen i mellemgrunden med de karakteristiske røde huse og bjerget i baggrunden med nordlyset henover.  

Når du tager landskabsbilleder i og omkring Lofoten, findes der mange forskellige, flotte fotolokationer inden for det samme område. 

Undersøg gerne disse fotolokationer hjemmefra, så du ved, hvor du skal stå for at få de bedste vinkler.  

Overvej også gerne, om du skal have et ND- eller et pol-filter med, så du fx kan glatte vandet i forgrunden ud, eller dæmpe lyset i himlen. 

> Læs også Det her filter skal du vælge

Færøernes uforlignelige sø i højden 

Slår du ligesom mange andre fotografer vejen forbi øerne i Nordsøen, er den største udfordring vejret. 

Øerne kan i princippet besøges og fotograferes på alle årstider, og nogle gange kan du opleve alle fire årstider på samme dag, lyder det spøgefulde rygte. 

Det er dog fra maj til august, at sandsynligheden for at få de bedste vejrbetingelser er størst. 

I sommermånederne sniger gennemsnitstemperaturen sig helt op på 14 grader, mens nedbørsmængderne svinger mellem ca. 60 mm og 100 mm. 

Af samme grund er det en god idé at sørge for at pakke rigeligt med tørt tøj og glem ikke regnslaget - både til fotograf og kamera. 

> Læs også Sådan passer du på dit kamera i regnvejr

Næste tur går til en skov fyldt med spøgelser 

Hvis man ikke bliver skræmt væk af navnet, kan man tage til den fortryllede skov, som ligger ud til Østersøen i Nordtyskland. 

Skoven hedder Gespensterwald, der betyder spøgelsesskov, og den ligger tæt på byen Rostock, som er forbundet til Skandinavien med færge, bl.a. til den danske by Gedser. 

Det, der gør det til en særdeles velegnet fotolokation, er skovens krogede træer og grene, som kan tilføje mystik til dit motiv. 

Gespensterwald har siden 1943 været et naturreservat, og den måler 100 meter gange 1300 meter. 

Særligt flot er skoven ved solnedgang fra februar til oktober, hvor solen står lige ind mellem stammerne. 

Et eksempel på det flotte lys blandt stammerne, kan du se nedenfor, og vi tror, det bliver en af de næste store fotolokationer. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...